Új fények a hangulatvilágításban (:

A múltkori kamerás poszt után az egyik kollégám kölcsönadott egy vezetéknélküli izzócsaládot, hogy próbáljam ki azokat is. Korábban már áradoztam a Philips Hue izzóiról, amelyek annyiban különböznek a most nálam betekert, okos körtéktől, hogy azok wifin kommunikálnak a telefonos alkalmazással, és nagyobb hatótávolságból is stabilan reagálnak, ha valamit átállítok az appban (színt, fényerősséget, stb.)

A MiPow Playbulb család izzói ezzel szemben bluetoothon kapcsolódnak az iPhone-hoz, és a letöltött alkalmazáson belül lehet a hangulatunkhoz állítani a világítást az adott helyiségben. Fontos, hogy itt kb. 10-12 méteren belül kell lennie a telefonnak és a lámpáknak, hogyha változtatni szeretnénk a fényeken. A teljes izzócsalád színes tagjai: a Candle, a Rainbow és a Colour lettek elhelyezve itt-ott a lakásban: a mécses először a dohányzóasztalra került, aztán egy polcra, majd miért-ne alapon betettem egy sötét szekrénybe is.

CandleKellemes meglepetés a fénye: nem túl sok, de nem is kevés. Őszintén szólva sokkal kevesebbre számítottam tőle, amikor kivettem a dobozából és bekapcsoltam. Egyetlen gombot kell ON állásra tenni, és utána már lehet is izzítani az appot, hogy milyen színű legyen ez a kis, műanyag csoda. Van benne egy kis, szerintem felesleges, de mások szerint játékos megoldás beépítve: ha belefújsz a mécsestartóba, a kis fény kialszik. (Ezt az alkalmazáson belül lehet engedélyezni.) Én mondjuk nem értem, hogy miért szeretne egy izzót bárki elfújni, de akinek ez a heppje, lelke rajta, fújkálhatja, mert van rá lehetőség. (:

Ráadásul van a csomagban három illatosított lapka is, amit az izzó köré lehet beilleszteni, így illatgyertya jelleget ölt az installáció. De ez még semmi, még ennél is tovább megyek, ha az egész cuccot megfordítjuk, tehát az égős, világítós fele lesz alul, akkor akár egy igazi teamécsest is beletehetünk a talpába, mert van egy erre kialakított kis mélyedés. Cyberboszorkányoknak instant get kiegészítő. (: (Égő teamécsessel azért óvatosan varázsoljatok, lakástűzre nincs alkalmazás, hogy kisebbre vegye a lángokat!) A Candle egyébként 3 darab AA elemmel (ceruzaelemmel) működik, és amikor kikapcsoljuk, ha éppen nem használjuk aktívan, akkor elég sokáig bírja szusszal. Hangulatvilágításnak abszolút aranyos és biztonságos megoldás, akár még egy gyerekszobába is.

PlayBult Rainbow

Az abszolút hordozható mécsessel ellentétben a Rainbow izzót hagyományos módon be kell csavarni egy E27-es foglalatba és bekapcsolni a lámpát. Az alkalmazás használata nélkül is elég erős, meleg fehér fénye van, akár olvasni is lehet mellette; de szintén itt is a Playbulb X appon belül könnyedén beállítható az ideális hangulatvilágítás. Meglepő, de kicsivel erősebb fénye van, mint a Hue izzóknak. Az app gyorsan megtalálja a körtét, stabilan csatlakozik, nem akadozik a kommunikáció, és még a konyhából is megtalálta a jel a szoba túlsó sarkában lerakott lámpát. Egyébiránt az írják róla, hogy 5 watt és 280 lumen a teljesítménye. (Annyira beleszeretettem amúgy, hogy egy ilyen nekem kell.)

Green Red Blue White

Candle + Rainbow

A Colour ugyanazt tudja, mint az egyszerűbb változata, csak itt maga a körte is egy nagyobb, nehezebb darab, mert beépített hangszóróval gyártották. A honlapjuk szerint a világítás és a kihangosító is 3-3 wattos teljesítményű, ami leginkább egy halk háttérzenét enged a helyiségben. (Az alkalmazásban be lehet állítani például, hogy reggelente az adott időpontban felkapcsoljon a világítás, és elindítsa a kedvenc zenénket.)

Gyakorlatilag ehhez kell egy második app is, ami a telefonról elküldi a kiválasztott muzsikát az izzónak, de én ezt nem tudtam reprodukálni, akárhogy próbáltam. A világítás részével nem volt gond, de zene nem szólalt meg a körte hangszóróján, csak a bekapcsoláskor sípolt, hogy ő mindenre kész. Gyanítom, hogy az alkalmazás bugos, de ami késik, nem múlik, majd csak kijavítják a fejlesztők.

PlayBulb X appA gyári Playbulb X app ingyen letölthető az App Store-ból és a Google Play Áruházból is. Az alkalmazáson belül könnyű navigálni, beállítani az izzókat. Ha az egyik vagy a másik fajta égőből több darabunk is van, akár csoportokat is létrehozhatunk, hogy egyszerre szabályozzuk a színüket, vagy a világítás effektjeit az elég idegesítő villogástól kezdve a jóval nyugodtabb pulzáláson át az RGB szivárvány színeiben való lusta tündöklésig.

A másik appot egyszerűen PlayBulb néven lehet megtalálni az online áruházakban, de mint fentebb mondtam, a megoldás még várat magára a hangokkal kapcsolatban.

Ennek ellenére a világítással maradéktalanul meg vagyok elégedve, mert amire kitalálták ezeket a kiegészítőket, azokat megbízhatóan tudják: olyan fényt adnak a szobának, nappalinak, gardróbnak, stb., amilyet az ember éppen szeretne.

Mivel nem tudtam itt abbahagyni a kutakodást, ezért rábukkantam, hogy a MiPow nemrég elkezdett egy Kickstarteres projektet a Playbulb GARDEN nevű termékükkel, aminek hamarosan elkezdődik a gyártása, mivel összegyűlt rá a pénz. Jó esetben azt fogja tudni ez az újabb lámpácska, hogy ki lehet vinni az erkélyre, vagy a kertbe, hogy odakint is jópofa világításunk legyen a nyári csillagfigyelés vagy kertiparti idején. Szolárpaneles és esőálló lesz, de ezt majd júniusban kifejtem bővebben, ha már a kezeim közé kaparintottam.

Playbulb Garden

Ide nem lehet megjegyzést írni.

Post Navigation