Könyvajánló: Greg Egan – Diaszpóra

DiaszpóraRészlet a Footer.hu-n megjelent könyvajánlómból:

“Sajnos nem lehet szabatosan visszaadni mindössze néhány mondatban sem a könyv teljes tartalmát, sem a mögöttes mondanivalóját. Fogadni mernék, hogy nem értettem meg teljesen, amit olvastam, és néhány évente újraolvasva mindig fogok újabb és újabb összefüggéseket találni benne, amelyek az első, sokkos olvasás alatt nem jutottak el a tudatomig. Brutálisan hideg, grammra precízen kimért és mégis túladagolt, jóleső fájdalom ez a fajta gondolkodásra ösztönző olvasás. Olyan szinten lebilincsel a sztori, hogy az ember képes hajnalig olvasni az apokalipszisről, majd az újrakezdésről.

Nem állítom, hogy könnyű olvasmány, mert baromira nem az, sőt, az egyik legnehezebb, ami valaha a kezembe akadt, de egy életre szóló élményt kaptam tőle, és most először sajnáltam, hogy a könyvsorozatok korában egy egykötetes történethez volt szerencsém.

Óhatatlanul is elmerengek azon, kik és mik voltak a kedvenceim, értem-e a poliszpolgárok objektív kíváncsiságát, vagy félek-e a hídverők (olyan húsvér emberek, akik nem kértek a genetikai módosításokból, ragaszkodnak a már ismert társadalmi, kulturális, vallási, stb. értékeikhez, statikusan ellenállnak a testnélküli szoftveréletnek) vaskalaposságától, vagy tényleg ennyire szimpatizálok-e a gleiznerek világszemléletével? Kicsit körülnézve a világban, alighanem van ebben a regényben egy jó adag mai társadalomkritika is. Fémesen, kínzóan gyönyörű jövőkép, ami munka mellett is 300-400 kilotau alatt megismerhető.

Minden hard science-fiction rajongónak kötelező darab! Komolyan.”

A teljes cikk elolvasható itt: Greg Egan: Diaszpóra – Az emberiség javított verziója elkészült

 

Ide nem lehet megjegyzést írni.

Post Navigation