A szerepjátékokról

A szerepjátékok (rövidítve RPG-k, az angol role-playing game-ből) videojátékok egyik műfaja, melyek a szerepjátékokhoz hasonlítanak. Személyi számítógépre (PC) és konzolokra készülnek. Nem különböznek jelentősen a konzolokra és más platformra készített RPG-ktől, gyakran írják át a konzolos játékokat PC-re és fordítva – legjelentősebb eltérés az irányításban kell megoldani ilyenkor.

A szerepjátékok magyarországi előfutára maga a fantasy, illetve a sci-fi irodalom megjelenése. Magyarországra a szerepjáték nem közvetlen úton jutott el, hanem megelőzte egy közvetítő változata, a lapozgatós könyvek. A Kaland Játék Kockázat néven is ismeretes sorozat részei, a nyolcvanas évek végétől jelentek meg hazánkban. Habár nem tekinthetők igazi szerepjátéknak, fontos szerep jutott nekik abból a szempontból, hogy a magyar közönséggel is megismertették a nem lineáris, passzív olvasás és játék élményét. Ezek a lapozgatós könyvek sokkal inkább voltak játékok, mint regények.

Az RPG-k két kategóriára oszthatóak aszerint,mekkora hangsúlyt fektetnek az akcióra, a harcra és mennyit a történetre, beszélgetésekre és más, nem akciódús RPG játékelemekre.

A harcra összpontosítóakat nevezzük hack ‘n slash-nek (magyarul kb. „üsd ‘s vágd”), amelynek egyik ismert képviselője a Diablo.

A több szerepjáték elemre és történetre építő jellemző RPG-k a BioWare-tól a Baldur’s Gate, Knights of the Old Republic, Bethesdattól az The Elder Scrolls sorozat vagy a Black Isle Studios Fallout című játéka.

A számítógépes szerepjátékok speciális változata az MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game – nagyon sok szereplős online szerepjáték), amely az interneten, online játszható szerepjáték. Külön kategóriába sorolandó a fórumon történő játék, ami gyakorlatilag levelezés útján bonyolódik. (Wikipedia)

Bővebben olvashattok a szerepjátékok felépítéséről ITT.

Az én egyik kedvenc számítógépes játékom a Gothic, (na jó, pc-s játéknak ideírom a Simset is, nehogy sértődés legyen a dologból – tudom, hogy ez nem igazán goth jellegű játék, de nagyon szuper dark családokat és házakat lehet létrehozni, akár saját sírkerttel, vámpírral! ^^), de nagyon népszerű a World of Warcraft (WOW), vagy a Stronghold Legends, hogy csak a jéghegy csúcsát említsem meg.

A Bitefightban például vámpírok és vérfarkasok csatája dúl, amibe Te is bármikor beszállhatsz, akár a vámpírok, akár a vérfarkasok oldalán. Ha kedvet kaptál hozzá, itt kipróbálhatod magad.

Az online szerepjátékok közül sokaknak lehet ismerős még a Vampire: The Masquerade, ahol is vámpírokként kalandozhatunk a sötét éjszakában.

A szerepjátékokat sokan szidják, mert nem értik, hogyan lehet órákon keresztül játszani velük. Ez egyfajta visszahúzódás, menekülés a valós világ elől – elvégre egy csodákkal és különleges képességű lényekkel teli, másik világba juthatunk általuk, ahol olyan izgalmakban lehet részünk, amelyekre a valóságban elég kicsi az esély. 🙂 Néhány óra játék tökéletesen el tudja lazítani az ember hétköznapokban megszürkült lelkét, és ha nem visszük túlzásba (nem esünk a függőség csapdájába!), akkor tényleg remek kikapcsolódást nyújthat. Viszont, ha a fél napunkat az adott játékkal töltjük, hanyagolva minden egyéb teendőnket, akkor fennáll a veszélye a kialakuló játékszenvedélynek – ilyenkor tanácsos szakember segítségét kérni.

by angel8

Ide nem lehet megjegyzést írni.

Post Navigation