A goth zenéről

Az eredeti gótikus zene a kora középkori egyszólamúságból, főleg a zsoltárokból és himnuszokból, a gregoriánból nőtte ki magát. A többszólamúság elterjedése a XI-XII. századra tehető. A kolostorokban megjelent az orgona, amely alkalmas volt a két szólam összecsengésének kipróbálására. Az európai többszólamúság innen kapta a nevét, így lett ORGANUM elnevezésű ez az éneklési technika, amelynek három típusát különböztetjük meg: paralel, szabad organum, és melizmatikus organum. A korai többszólamúság első központja Párizs volt, de fontos szerepet játszott kialakulásában és terjedésében az angol zene is. A többszólamúság egyszerúbb formája volt a kánon.
A világi zene fejlődésével, és a korszakok – divatok változásával a ma már komolyzenének tekintett ágazatból nőtte ki magát a mai könnyűzene.

A goth zene a rock és punk műfajok keveredéséből született, de a komolyzene, és a népzene is hatást gyakorolt rá. Legismertebb fajtái: a gothic rock, dark wave, death rock, gothic metal, industrial goth, electro goth, neofolk/darkfolk.

Ismertebb goth bandák: The 69 Eyes, Paradise Lost, Cradle of Filth, Mandragora Scream, The Sisiters of Mercy, Umbra et Imago, Within Temptation, Nightwish, Evanescence, My Chemical Romance, HIM, Deathstars, Moonsorrow, Mortal love, Fields of Nephilim, Epica, stb.

Magyar goth bandák: Garden of the Eden, Gyöngyvér, Zárttér, Árnyak, Drugzone, stb.

Amit még a gothok hallgatnak, noha nem igazán goth zene: Lordi, Marilyn Manson, Flyleaf, Nickelback, Skillet, Tools, Rammstein, System of the Dawn, Black Sabbath, Metallica, Aerosmith, és még millió más banda. XD Rock legyen, hörgős, dallamos, húrtépős, gitárszaggatós – vagy lágy, népzene jellegű – vagy romantikus komolyzene, hegedűvel-hárfával… XD

Meg mit tudom én… Tegnap megkaptam, hogy EMO vagyok, szóval… Honnan tudhatnám, mit hallgatnak… LOL XD

2 megjegyzés: “A goth zenéről

  1. Angyalnap on 2011-07-02 at 16:41 said:

    A fene vigye el, akkor én is goth vagyok? 😀 Ejj de “szomorú” 😀 😛 😉 Velem is közölték már hogy emo vagyok, én meg kocsonyás szemekkel pislogtam vissza, hogy sürgősen keressen egy bővített szótárat 😀 ezek meg amúgy is jó zenekarok 😉

  2. angel8 on 2011-07-02 at 22:26 said:

    Üdv az emógothok klubjában! 😀 😀 😀

Post Navigation