Antikváriumtúra

Nagyon jól sikerült a mai délutánunk, azt hiszem, hogy Luna és Texaseve nevében is beszélhetek, jól éreztük magunkat, lejártuk a lábunkat és egy-két könyvvel is gazdagodtunk megint. (: A Kálvin tértől egészen a Blaha Lujza térig korzóztunk, könyvesboltba be – könyvesboltból ki, aztán a szomszédos boltocskába megint be… Hosszú nap volt, kicsit el is fáradtam.

Féltucat könyvvel gyarapítottam az itthoni házi könyvtáramat, hirtelen eldönteni sem tudom, minek örülük leginkább… Hmm… Talán a Szántai F. Angéla által szerkesztett 1000 japán vers című kötet lopta be magát leginkább a szívembe, de beszereztem Yliaster Daleth: Rejtett erők második kiadását, Borisz Paszternak verseit a Lyra Mundi sorozatból, és ez még csak a jéghegy csúcsa. (:

Ahogy végigjártuk az üzleteket, igyekeztem néhány fotót készíteni, hogy azzal is színesítsem az értékelést. (Antikváriumokon kívül megfordultunk még egy Bookline-ban, egy Libriben és a Fókusz Könyváruházban is, de ezekről most írnék, talán majd máskor.)

A vadászatot az Antikvár.hu boltjában kezdtük, nem is értem utólag, hogy miért. Már a múltkor is rossz szájízzel jöttem ki onnan, mert az egyik eladó (vagy felőlem akár főnök is lehet ilyen … hozzáállással) anno rám szólt, hogy hangosan beszélek (pedig nem is), lekezelően bánt más potenciális vásárlókkal/érdeklődőkkel, ráadásul ma is bebizonyította, hogy semmi keresnivalója sincs a kereskedelemben, mert nem ért az emberekhez. Lehet, hogy a bolt jól néz ki; lehet, hogy a weblapjuk működik; de az eladók a cég arcai, és amíg azok fintorognak, pofákat vágnak, bunkók, addig szerintem nem kéne világmegváltásról álmodni, mert ilyen hozzáállással NEM LEHET EGY ÁRVA KÖNYVET SEM ELADNI. Nekem legalábbis nem. Legközelebb azt is indítványozni fogom, hogy hagyjuk ki ezt a boltot, mert csak elveszi az ember kedvét a kincskereséstől.

Antikvár.hu Antikvárium
Múzeum körút 37. // weblap
Nyitva: H-P 10-18 óra között, szombaton 10-14 óra között (de minek…)

 

A következő bolt viszont visszahozta a harci kedvünket, hogy  sok, szuper könyvet fogunk ma találni, kézbe venni, megszaglászni, beszélgetni róla. És így is lett. A Honterus egy megbízható, rendes, épkézláb üzlet. A könyveken kívül találhatók itt grafikák, térképek, és egyéb kincsek is. Azt hiszem, itt vettem a gyógynövényes könyvecskémet. (Igen, leellenőriztem.) Ez lett az egyik új kedvencem, megosztva a trónt egy másik könyvbirodalommal. (:

Honterus Antikvárium és Aukciósház
Múzeum körút 35. // weblap
Nyitva: H-P: 10-18, Sz: 10-14

 

Aztán volt olyan hely is, ahol inkább ki sem nyitottak. (:

Múzeum Antikvárium
Múzeum körút 35. // weblap
Nyitva: általában hétfőtől péntekig 10-18 óra között, szombaton 10-14 óra között; de éppen a rendes nyári szabadságukat töltötték (aug. 15-21 között), így nem jutottunk be. Ez van.

 

Ez is klassz könyvbarlang, itt kaptam kedvet a Paszternak kötethez, aminek nem tudtam ellenállni. (Ezt később csak egyetlen másik helyen kaphattam volna meg olcsóbban, de így sem bánom, mert jó üzletet csináltam. (: Szóval Borisz és én itt mélyítettük el a kapcsolatunkat… )
Antikvarium Hungaricum
Múzeum körút 29.
Nyitva: hétfőtől péntekig 10-18 óra között, szombaton 10-14 óra között

 

Ez egy nem túl nagy, viszont áraiban a Központira hajazó antikvárium, ahol használt dvd-k és bakelitlemezek is kaphatók. Nem olcsó hely, viszont rend van, tisztaság, és levegőhöz jut az ember. (Ráadásul a tulaj/eladó sem akadékoskodó, hanem igazi olvasó ember.) (: Ez szimpatikus volt nagyon.

Városfal Antikvárium
Múzeum krt. 27.
Nyitva: H-P: 10-18, Sz: 10-14

 

Azt hiszem, örökre bezárt a kedvencem, a Weöres Sándor Antikvárium is. ): El is vagyok kenődve miatta… Annyira kaotikus és emiatt varázslatos volt ez a boltocska, hogy azt nem tudom szavakba önteni. Imádtam azt a kupit, a faltól falig, földtől plafonig könyveket, végig kell és lehet kutatni mindent, az eladó nem szól ránk, hogy ne tapizzunk feleslegesen, viszont, ha segítséget akarunk, rögtön tudja, mit hol keressünk… Kár. Nagy kár.

Weöres Sándor Antikvárium R. I. P.
Múzeum körút 27. // weblap
H-P: 10-18:30, Sz: 10-14:30   Bezárt.

 

  

A körúti antikváriumok királynője mindenképpen a Központi. Hatalmas, és sok könyvük van mindenféle témakörben, bár nem a legolcsóbb, ez tény. Az eladók hagynak kutakodni, senki sem lihet a nyakunkba, szóval klassz. A legrégebbi könyveik úgy vannak kiállítva, mintha csak múzeumban járnánk. (:

Központi Antikvárium
Múzeum körút 13-15. // weblap
Nyitva: hétfőtől péntekig 10-18:30 között, szombaton 10-14 óra között.

  

Őszintén szólva nem emlékszem, hogy melyik boltocskában böngésztük azt a százötven éves Jókai Mór zsebkötetet (vagyis pontosabban a rövid levelet az elején), de vagy a Mike, vagy pedig az Európa Antikváriumban történhetett az eset. Én, egyedül a Mikére tippelnék, de majd megkérdezem a lányokat, ők mire emlékeznek. (: Szóval az lett a másik kedvencem, ahol a fent említett Jókai Mór könyvet lapozgattuk. (Bocsi, túl rövid idő alatt túl sok infó érte az agyamat, így némileg kihagy, ezért nem emlékszem a bolt nevére…) (:

Mike és Társa Antikvárium
Múzeum körút 15. // weblap
Nyitva: H-P: 10-18, Sz: 10-14

És végül, de nem utolsó sorban benéztünk a Könyvudvarba is, ami nem antikvárium, de nagyon-nagyon olcsó és jó árú könyvekkel dolgozik. Szintén a Múzeum körútról lehet megközelíteni, egy szép (bár kissé lepusztult) belső udvaron kell átvágni, hogy eljussunk az üzletbe.

A neten is azt lehet olvasni, hogy a főváros legolcsóbb könyvesboltja, és azt hiszem, ez maradéktalanul meg is állja a helyét. (: Itt mindig találok egy-két-há’ olyan könyvet, ami afféle szerelem első látásra. Ma például itt találtam az 1000 japán verset, de ha jól rémlett, még voltak hasonló kötetek is. (Majd pontosabban utánajárok az oldalukon, és felírom őket legközelebbre a kívánságlistámra.) Az a poén, hogy tényleg elképesztően olcsók a könyveik, 2-300 forintért már olvasható regényeket vagy versesköteteket kapni, de most is voltak 600 forintért vámpíros regények is! (A Kárpátok vámpírjai sorozat részei, stb.) Szóval innen nem lehet üres kézzel távozni, mert minimum egy-két könyv mindig velünk akar jönni. (:

Könyvudvar // Múzeum körút 7. // weblap //  Nyitva: H-P: 10-18, Sz: 10-14

  

2 megjegyzés: “Antikváriumtúra

  1. anna on 2011-08-18 at 17:19 said:

    Hajaj. A Múzeum körúton egy antikvárséta mindig jó kis pénztárcavastagság-csökkentő. Legalábbis nálam. Főleg a Könyvudvar, ahova suliidőben hetente egyszer általában benézek egy-egy lyukasórában (ki találta ki azt az őrületet, hogy a Múzeum krt-on legyen az ELTE-BTK? T_T Az ottani antikváriumoknak már ezért megéri xD), és MINDIG valami könyvvel jövök ki onnan… Szörnyű. Egyébként ezt az 1000 japán vers csoda nekem is megvan 🙂 Amit még ebből a sorozatból ajánlok, az Kahlil Gibrannak a könyve, de most nem jut eszembe a neve… Izé, Lázadó lelkek 🙂 Ez a kettő van meg nekem is + a Bambuszhercegnő de azt nem tudom, hogy ez a sorozat-e… (:

  2. angel8 on 2011-08-19 at 13:22 said:

    Köszi, felveszem a kívánságlistámra a Lázadó lelkeket. 🙂 Ez után biztos. 🙂

Post Navigation