Libba Bray: Lázadó angyalok

Több oldalon is azt olvastam anno, hogy jó könyv ez, de túl sok benne a lányos, felesleges dráma; túl szószátyár az író; nem elég talpraesettek a karakterek… Amikor először olvastam ezt a könyvet, akkor is ezt gondoltam – és ez a mai napig egy hangyányit sem változott: valószínűleg, ti, túlságosan kritikus könyvmolyok, ti bizony hülék vagytok!

Ez egy rettentően jó könyv, és aki máshogy gondolja, az egyszerűen ne olvasson viktoriánus rémmesébe bújtatott lányregényt, mert nem neki való. Minden van ebben a történetben, amire egy magamfajtának szüksége van: gót, ódon épületek; elvadult, varázslatos kertek; ismeretlen birodalmak, alsószoknyás báliruhák; félelmetes elmegyógyintézet; szorító fűző; egy csipet kacérság; titkok és felismerések. Nem a szerző teszi igazán borzongatóvá ezt a történetet, hanem az én fantáziám, ahogy el tudom képzelni és tovább is tudom játszani a cselekményt.

Az egyik kedvenc karakterem Felicity, mert nagyon erős egyéniség. Általában mindenről van véleménye, talpraesett, nem kér mások segítségéből. Igazi feminista lehetne belőle a XX. században. Gyanítom, hogy megtudunk még néhány titkot az életére a harmadik kötetben is.

A főhőst, Gemmát is kedvelem, mert néha olyan bizonytalan, amilyennek magamat is látom olykor; máskor pedig pontosan tudja, mit kell tennie. Aranyosak a gondolatai a testvérével kapcsolatban, szeretem az élcelődésen alapuló viszonyokat.

A könyv végén olvasható nagy csavar nem olyan nagy csavar, hogy egy hétig rágódnánk rajta, de kellemesen ki lett dolgozva ahhoz, hogy ne maradjon bennem üresség, amiért sejteni lehetett valami ilyesmire. Mindenesetre elég sok kalandot éltek át a lányok a téli szünetben, és várhatóan tucatnyi élmény vár még rájuk a későbbiekben is. (A harmadik rész 800 oldal körül van, ha jól emlékszem. Nem éppen egy könnyed, félnapos olvasmány – de azokért nem is igazán rajongok.)

Hogy kinek ajánlom a sorozatot? Akik szeretik a történelmi jellegű kalandregényeket, lányregényeket, szeretnek borzongani, valamint szeretik az angol és az indiai kultúrát.Valamint a viktoriánus fantasy elemeket.

Ki ne olvassa el? Akiket teljesen bedarált a legújabb vámpírirodalom, ahol csak vér és a szex van terítéken.

Mi volt a legjobb a könyvben? Az összes leírás, mert azok igazán hangulatossá tették a regényt. Ezen kívül leginkább az elmegyógyintézeti jeleneteket szerettem. Nagyon összetett képek elevenedtek meg a fejemben az olvasásukkor.

5/5

Reszkető szájszéllel várom a harmadik kötet kézbevételét. (:

 

Ide nem lehet megjegyzést írni.

Post Navigation