1978

Ki mit csinált 1978-ban? Én még javában csak egy gonosz kis hormonként zsibongtam a 14 éves anyám agyában, de mások már aktív kulturális életet éltek.

Ekkor vetítették a mozikban a Superman című mozifilm első részét Christopher Reeve főszereplésével, a Halloween című horrorklasszikust Donald Pleasence és Jamie Lee Curtis alakításával, amit John Carpenter keze nyoma tett feledhetetlenné, de meg kell említeni a Grease-t, az Óvakodj a törpétől!-t, a Cápa 2-t. Magyar filmek közül a Kihajolni veszélyes, a Krétakör és A ménesgazda cseng ismerősen nekem. (:

Hm… a zene már egy kicsit keményebb műfaj. Nyugaton és Amerikában már egész hallgatható ricsajt csinált a Rolling Stones, Sex Pistols, Bee Gees, de működött már a Scorpions is, és Alice Cooper ekkor hagyta el a rehabot a From the Inside című új albuma miatt.

Kicsit keletebbre pedig… Neoton Familia, Beatrice, Ki Mit Tud Sztárok idehaza; Csehországban, vagyis akkoriban még Csehszlovákiában pedig Ivan Mládek Banjo Band volt az egyik partifelelős. (És ezzel el is érkeztünk eme cikk megírásának igazi okához…)

A napokban találkoztam egy izgalmas videóklippel, amit K. B. monogram-mú férfi elkövető osztott meg velem, ezért kénytelen vagyok néhány szót szólni a zenekarról. Ivan Mládek színész, zenész (?), humorista, és a Banjo Band máig leghíresebb nótája a “Jožin z bažin”, ami egy mocsárban élő manusról szól. Nem is a mély tartalom, ami leginkább megfogott, hanem az énekes mellett táncoló Ivo Pešák, aki sajnos idén május 6-án hunyt el, és harminc éven keresztül ugyanolyan intenzitással ropta egyszemélyes tánckarként és vidám vokalistaként Mládek mellett. (: Keresek egy korhű és egy újabb videót, összehasonlításképpen: kötelező megnézni, olyan édes… (Ugye, milyen jó drogokat lehetett kapni 1978-ban is, amitől ennyire el tudtak varázsolódni?) (:


 

Ide nem lehet megjegyzést írni.

Post Navigation