1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz

Ez egy irodalmi kézikönyv, ami segít eligazodni a klasszikus és a kortárs irodalom bugyraiban. Peter Boxall szerkesztette, és Peter Ackroyd írta a bevezetőjét; magyarul a GABO Kiadó gondozásában jelent meg 2007-ben.

A kötet ezer és egy könyv rövid történetét, illusztrációját, borítóképét vonultatja fel, amelyek hosszú válagotást követően kerültek fel eme kultúrlistára, sőt, némelyikből még rövid részlet is olvasható, mintegy kedvcsinálónak.

A listán egyébként négy magyar is szerepel: Esterházy Péter: Harmonia caelestis, Kertész Imre: Sorstalanság, Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája, és Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek.

Aki nem szeretné megvenni a könyvet, mert vaskos és drága, annak itt a Wikipediás link – ahol ugyancsak megtalálható a “kötelező olvasmányok listája”. Ha nem volnék nagy nyomtatásellenes lélek, azt mondanám, hogy kapjátok elő a nyomtatót, tegyetek bele újrapapírt, és nyomtassátok ki magatoknak, aztán keressetek egy filcet, és húzzátok le a listáról, amit már elolvastatok, majd rohanjatok el egy könyvtárba, és érdeklődjetek a fennmaradó kötetek iránt. Aki pedig már végzett mind az 1001 történettel, az nézzen utána az 1001 filmnek, amit meg kell néznie, mielőtt meghal. 🙂

Amúgy azt gondolom, hogy ez tényleg kézzelfogható segítség annak, aki nem tudja, hol és mit kezdjen olvasni; viszont, ha ezeken átrágja magát, művelt embernek számít. (Főleg akkor, ha értette is, amit elolvasott.)

Ide nem lehet megjegyzést írni.

Post Navigation