Mai vámpírirodalom

Mivel könyvesboltban dolgozom, és naponta látom, hogy mit rendelnek/ vásárolnak az emberek; valamint egyébként is érdekel a téma (“Mit olvas a nép?”), gondoltam, jó ötletnek tűnhet, ha írok pár sort a mai, divatos vámpírirodalomról.

Átlagosan tíz eladott könyvünk közül minimum egy vérszívós, de átlagban kettő a fine selection gyűjtemény része. A legkelendőbb természetesen Stephenie Meyer Twilight Saga kötetei, utána viszont többen is versenybe szálltak a dobogós helyekért. ( Jelenleg eltekintek Stephenie Meyer, Lisa Jane Smith, és a régi “klasszikusok” bemutatásától [Anne Rice, Laurell K. Hamilton, Darren Shan], valamint a paródiákra sem térnék ki most. Majd máskor.)

J. R. Ward megírta a Fekete Tőr Testvériség című sorozatát, amelynek részeiben más-más karaktereket mutat be, és különböző történeteket mesél. (Gyakorlatilag tipikus romantikus vérivó sztorik, szorosabb-lazább láncra fűzve.) Szép, vastag kötetek – csinos, és látványos sorozatot lehet összehozni belőlük, ha az ember nem sajnálja rá a pénzt és a helyet a polcon.

Charlaine Harris leginkább a True Blood – Inni és élni hagyni, HBO készítette filmsorozatból (valamint az ötletet adó könyv(ek)ből) lehet ismerős. Sookie Stackhouse egyszerű pincérnő a louisianai Bon Tempsben, ahova betoppan egy idegen férfi. Mivel a lány különös képességgel rendelkezik – hallja mások gondolatait, és így általában sokkal többet tud, semmint szeretne – ezért elkezd érdeklődni az ismeretlen iránt, aki mellett megszűnik az adottsága. Bill Comptonról nem sokkal később kiderül, hogy vámpír, satöbbi-satöbbi.

A könyvsorozat jelenleg az ötödik résznél tart (Lidércfény), de az újabb kaland már fordítás alatt áll.

Alyson Noel a Halhatatlanok sorozattal (Evermore, és Blue Moon) írta fel magát a listánkra, és elméletileg jön még három könyv: Shadowland, Dark Flames, Radiance.

Ha már fine selection, akkor maradjunk ennél a vonulatnál – és Claudia Gray-nél. Az ő nevéhez az Evernight és a Stargazer fűződik. Egyébként teljesen szubjektívan megjegyzem, hogy nekem ez a sorozat némileg jobban tetszett, mert Bianka szimpatikusabb nekem, mint a Noel-féle Ever – bár vele sincs semmi bajom, csak Gray valahogyan jobban a lelkemhez igazította a karaktereit. (Rádaásul az Örökéj és a sajátos fordításomban Csillagfigyelő sokkal szebb borítót kapott, mint a Halhatatlanok.) (Bár ugyanitt meg kell említenem, hogy akik a virágokkal díszített könyvgerinccel rendelkező köteteket kezdték el gyűjteni, azok Alyson Noel mellett teszik le inkább a voksukat, ugyanis a Mindörökké – Evermore gerincén piros tulipánok, a Kék hold – Blue Moon gerincén pedig sárga virágocskák vannak.)

Amikor a borító szépségénél tartunk, megemlítem Levy L. Smith köteteit is. Ő ugyancsak vérző virágokkal operál a borítón, viszont ezt még gyanúsan tetszetősen teszi. A történet maga nem túl izgalmas, sőt, egészen a feledhető ponyvairodalom kategóriájába sorolandó, viszont a csomagolása átlagon felüli. Nekem legalábbis nagyon a szívemhez nőttek a fehér, véres virágai. Mea culpa.

Ugyanez a véleményem P. C. Cast, és lánya, Kristin Cast munkásságáról, az Éjszaka háza sorozatról. Egy tökéletesen sablonos sztori, nagyon jó borítóval. Illetőleg 3-(4-5-6-7) borítóval, mivel egy elég hosszú folyamról van szó. Itt főleg a szóhasználattal, azon belül is a szereplők szájába adott mondatokkal volt problémám. Nem szeretem a túl modern, túl laza, túl flegma, túl trágár kifejezéseket, mondatokat egy könyvben. Ez van.

Jeaniene Frostról, be kell vallanom, nem sokat tudok – viszont van két szép fedlappal ellátott kötete, és mint az előzetes tartalomból sikerült kiderítenem, nem is olyan rossz történetnek ígérkezik, amit ajánl. (Félúton a sírhoz, valamint Karó és sírhant) Érdekesnek hangzik, majd meglátjuk.

A Cassandra Palmer-sorozat kiötlője, Karen Chance ugyancsak szebb külsőt varázsolt (vagyis inkább a layoutért felelős, megbízott kollégák varázsolták), semmint azt a történet megkövetelte volna. Szerintem a Megérint a sötétség, és az Árnyak vonzásában is vámpíros, boszorkányos – alapvetően jó – történet, csak szerintem homályosan lett kidolgozva. Itt-ott hiányolok még néhány, magyarázó mondatot, vagy keveslem a leírást. (Talán a sorozat következő része(i) mutatnak némi javulást.)

A Gena Showalter által megteremtett Alvilág Urai bukott harcosok, akikre Pandóra szelencéje hozott romlást évezredekkel ezelőtt. Bűnükért a földre száműzték őket, míg testüket halálos démonok szállták meg. Tipikus és sablonos…

… akárcsak Kresley Cole és a Vámpírok alkonyat után sorozata: “fergeteges akciók, ördögien szenvedélyes szex, és lenyűgöző szereplőgárda”. (Néha kezdem úgy érezni, hogy a csapból is szerelmes vámpírok és vérfarkasok folynak.)

Lara Adrian már a negyedik, magyarul megjelent regényénél tart, amelyek címéből tudjuk, hogy a vámpírnak van Csókja, Ölelése, Vére és Éjjele. (Mintha ez nem lett volna nyilvánvaló eddig.) “Főhősei félig ember, félig démoni lények, akik több ezer éve velünk élnek. A múltban a Rend őrei biztosították a békét, de a múlt köddé vált, ez már a jövő? Véres háború dúl. A vámpírok ellepték az utcákat, kedvükre lakmároznak, senki sincs biztonságban. A világhírű sorozat folytatása még több borzongást, még több szenvedélyt, még több fordulatot tartogat a műfaj rajongóinak.” Aha, mindjárt én is pánikba esem. 🙂

Némi újdonságot a Richelle Mead által megírt Vámpírakadémia tartogat a számunkra, ugyanis itt a főhősnek nem akaródzik eleinte e neves intézménybe járni. Rose Hathaway élete nem egyszerű, mert ő úgy dönt, fellázad a sorsa ellen – aztán mégis visszaviszik a Szent Vladimirba. (Szerintem ezek közül a magyarul még meg nem jelent, negyedik résznek nagyon-nagyon szép a borítója.)

Egy megjegyzés: “Mai vámpírirodalom

  1. Pingback: Richelle Mead: Vámpírakadémia | Angel8 oldala

Post Navigation