Category Archives: Boszorkányság

Egyébként pedig Beltane (:

Boszorkány hiátus

Szomorúan vettem észre, hogy gyakorlatilag az általam látogatott boszorkságsággal, wiccával, babonasággal foglalkozó, magyar nyelvű oldalak hónapok óta nem frissülnek. A régi tartalmak elérhetőek, ami remek dolog egyébként; de az új megfigyelések nem kerülnek leírásra, új témákat nem járnak körül; egyszerűen új bejegyzések nem születnek. Jelenleg sehol.

Mindenkit felszippantott az élet, dolgozik, éli a mindennapjait, és talán otthon, vagy a saját közösségében boszorkánykodik; de ez az oldalakra nem kerül ki. Alternatíva lehet ugyan, az egész átkerült a facebookra, és ott működnek tovább ezek az erők; de valamiért nem így érzem. (Abszolút hasonló a tendencia a goth oldalak körében is egyébként, a ritka kivételektől eltekintve, kialudtak a lángok az épkézláb dark blogok körül.)

Jelenleg senkivel sem tudom megvitatni, hogy milyen különös filmsorozat ez a Magicians; vagy hogy az adóm 1%-át felajánlva, a technikai / egyházi százalék milyen vallási közösségek közül lehetett választani, hogy alig vannak a listában például buddhista csoportok, és semmiféle pogány / újpogány, sámán, táltos, boszorkány, természetimádó, stb. vallási gyülekezet nem létezik jelenleg, mert a kormány minden ilyet ellehetetlenített és működésképtelenné tett mára; vagy azt hogy, mennyire terjeszkedik a kis házi növénydzsungelem, és burjánzanak a virágok a lakásban.

Egyszer fent, egyszer lent, nem igaz? Majd ez is változik még.

Mindenesetre békés, vidám Beltane-t utólag Mindenkinek!

IMG_1481

 

Boszorkánytojás

A szemérmetlen (vagy erdei) szömörcsög (Phallus impudicus, a név nagyon kifejező) majdnem tökéletes gömb-forma fiatal példányai kapták ezt a csöppet sem hízelgő megnevezést. Egyébként a gomba e fejlődési szakaszában még ehető is, noha keveseknek van gusztusa hozzá. Ugyancsak kevésbé étvágygerjesztő a pöffetegek délnyugat-dunántúli “banyaposz, banyapusz, banyaposszogató” megnevezése.

Forrás

Terry Pratchett: Vége a mesének

“A legtöbb boszorkány nem hisz az istenekben. Persze azt tudják, hogy léteznek istenek. Még dolguk is akad velük időnként. De nem hisznek bennük. Ahhoz túl jól ismerik őket…”

Milyen nap van ma?

Ó, igen. (:

Halloween

A nap képe

Hold

Az új sorozatom: Penny Dreadful

Néhány nap különbséggel kezdtem el nézni a Salem és a Penny Dreadful című sorozatokat, viszont hiába nyitottam a Salemmel, az első résznél nem jutottam tovább, mert egyszerűen viszolyogtam a karaktereitől. Nem találtam bennük semmi izgalmasat, semmi szeretnivalót, így eldöntöttem: boszorkányság ide vagy oda, ezt én bizony nem fogom nézni.

PennyDreadful

Ellenben viszont a Penny Dreadful sokkal izgalmasabb turmix számomra, az amerika vérfarkas Londonban, a meg nem értett, gyönyörű médium, az öreg Afrika-kutató, a nárcisztikus, örökifjú playboy és a holtakból élőt teremtő, fiatal orvos különös történetei abszolút lekötnek. Egy kicsit csíptek minden, a korra jellemző rémtörténetből, és egy kellemesen borzongató, néha igazi horrorelemekkel operáló egésszé gyúrták.

Az első évad nyolc részből áll, és sikerült összegyűjteni nagy színészeket a fontosabb szerepekre, akik egyébként tökéletesen hozzák is a karaktereiket. Timothy Dalton, Josh Hartnett és Eva Green egyaránt jó választás volt, jobbat alig tudtam magamtól kitalálni. Főleg Eva Green játéka lenyűgöző, amikor éppen megszállja a gonosz.

Penny.Dreadful.S01E01.1080i.HDTV.DD5.1.MPEG2-NTb5

Jó hír, hogy jövőre érkezik a következő évad, ami várhatóan már tíz epizódból áll majd. Mondanom sem kell, biztosan nézni fogom.

A garabonciás diák

a magyar népi hitvilág → természetfeletti erejű személyeinek egyike. Egyéb elnevezései: barboncás, verboncás, tókás diák. A hozzá fűződő hiedelemkör legfontosabb motívumai: a → táltoshoz hasonlóan foggal vagy több foggal születik. Rongyos köpenyben, kezében könyvvel kopogtat be a házakba: tejet vagy tojást kér; sok nem kell neki, de nem szabad kimérni. Egész köcsög tejet kell eléje tenni: ha eltagadják, megmondja, hogy van a háznál tej, és fenyegetődzik: „majd adnál, de már késő lesz”. Büntetésül vihart, jégverést okoz vagy könyvéből „kiolvassa” a sárkányt és azon lovagol a falu fölött. A sárkány hosszú farka lesöpri a házak tetejét, a fákat pedig tövestől kicsavarja. A garabonciás ellen harangozással lehet védekezni, szokta is mondogatni: „a falu kutyái (= harangjai) igen harapósak, különösen a kisebbik.” A garabonciás 13 iskolát végez, így bűvös könyvhöz jut. Bűvös könyve segítségével a levegőbe tud emelkedni. Sárkány húsából tesz a nyelve alá, akkor nem érzi a nap közelében a hőséget. – Garabonciás-képzetünk három rétegből áll: egy egyetemes pogány európai, egy középkori keresztény és egy pogány magyar képzetből. Az első a germán vihardémonnal (Wilder Jäger), a másik a középkori vándordiákkal (vagana, goliard) hozható kapcsolatba. Az utóbbi ördöggel cimboráló bűvésznek, varázslónak tüntette fel magát. A két idegen eredetű képzetbe beleolvadt a magyar táltoshit némely vonása is. A garabonciás szó görög eredetű, amely a latinon át olasz közvetítéssel került nyelvünkbe, ahol az eredeti ’halottidéző, szellemidéző’ jelentést a középkor ’fekete iskola diákja’ jelentés váltotta fel. Tévedés tehát pogánykori papi rendre („garaboncok”) következtetni a garabonciás képzetéből.

Forrás: mek.oszk.hu

Filmek, amiket mostanában néztem

Az előző poszt nyomán gyorsan megjegyezném, hogy a napokban megnéztem a Vámpírakadémia című filmet, és bár messze elmarad a humora a könyvekétől, az alapsztorit egész kellemesen visszaadja. Kicsit sajnálom, hogy Dmitrij nem hasonlít az általam megálmodott dhampyr szexistenre, de ettől eltekintve a filmes karakter abszolút összhangban volt a papíron leírtakkal. Örülnék, ha esetleg lenne majd folytatása a filmnek – hátha tudják tartani a színvonalat.

(Aki egyébként a film hatására kezdi el olvasni a köteteket, élete egyik legszórakoztatóbb döntését hozza meg.)

Vampire Academy Sleepy Hollow Dracula

Vámpíros nyomvonalon továbbhaladva elkezdtem a Jonathan Rhys Meyers nevével fémjelzett Dracula című sorozatot, amit sokkal jobban megkedveltem időközben a Sleepy Hollow világánál. (Felváltva néztem / nézem a két sztorit, a Sleepy Hollowt befejeztem néhány hete, a Draculával direkt lassabban haladok, mert kisebb dózisban is hat. Az Álmosvölgy köré kitalált rémes mesékben hiába szerepelt fej nélküli lovas, némi boszorkányság és érdekes múltidézés, a főszereplő Crane-en kívül mindenki tökéletesen hidegen hagyott — még a boszorkány felesége is. Valószínűsítem, hogy nem is fogom nézni a következő évadot.)

A Dracula viszont nagyon jól adagolja az izgalmat, a természetfelettit és a szenvedélyt. Mindenkit fűt valami, mindenki tart valahova. Ráadásul még a kort is hitelesen ábrázolják többé-kevésbé, már ami a társasági életet és interakciókat illeti. Az pedig csak hab a tortán, hogy Dracula kastélya az a vár a Városligetben, ahol reggelente a kutyámmal sétálok, szóval kis túlzással mondhatnám, hogy Alexander Grayson a szomszédom. (:

Amit szintén nagy elánnal fogok elkezdeni majd a Penny Dreadful mellett, az a Salem című, idei szárnybontogató sorozat – jelenleg arra várok, hogy lemenjen még néhány rész az évadból, hogy legyen értelme nekiállni nagyobb tételben megnézni. Ismeretlen sorozatoknál mindig félek, hogyha nagyon megtetszik és két rész után még egyet szeretnék megnézni, akkor várnom kell egy hetet. Vagy kettőt. (Nem lennék jó sorozatfüggő.)

A Salem – legalábbis a trailer alapján – kicsit emlékeztet az American Horror Story Covenre, de ez csak még örömtelibb várakozásra int. Nagyon szeretem ezt a típus kellemetlen borzongást, ezt a nyomasztó hangulatot, ezt a szövevényességet. Meglátjuk, hogy megéri-e a várakozásom. Hamarosan.

Penny Dreadful

Ezt a trailert óvatosan elhelyezem itt, hogy vissza tudjam keresni, amint letölthető lesz az első néhány része. Kíváncsivá tett.