Category Archives: Halnap!

Platydoras costatus

Angol neve: Raphael Catfish.

Magyar neve: Zebra v. Csíkos Morgóharcsa.

Hívóneve: Csiki, Csíkiusz, ROHADÉK-MÁR-MEGINT-MIT-CSINÁLSZ?!

Egyébként szép állat, csak egy fasz.

Platydoras costatus

Az akvarisztikában

Ma volt némi dolgom az Örsön, és miután végeztem, bementem az Árkádban található Noé Bárkája kisállat-kereskedésbe almot venni a tengerimalacnak, fekete napraforgómagot a cinkéknek és egyéb kinti jószágoknak*, valamint  beszerezni néhány növényt az akváriumba, hogy az a rohadék Csiki megint kedvére szét tudja őket cincálni.

Szimpatikus, death metálon és MMORPG-n izmosodott, huszonéves srác éppen az egyik medencében pancsolt, egyébként előre köszönt, és megkérdezte, tud-e segíteni valamiben. Tök jól esett, hogy egyáltalán észrevett és szóba állt velem, kb. fél éve,  amikor a WestEndben voltam a kisállatos boltban, rettentő rossz szájízzel jöttem ki onnan, mert azt éreztették velem az eladók, hogy ők tettek nekem szívességet, amiért náluk vásárolhattam. (Nem is megyek oda többet, az fix.)

Mondtam a fiúnak, hogy majd valami növényzetet szeretnék az akváriumomba, de egyelőre bámészkodom, nyugodtan fejezze be, amit csinál a létra tetején, nem sietek. Néhány perc múlva végzett, lemászott, addigra én is kiválasztottam két vízi gazt. Meg is jegyeztem hangosan, hogy gyakorlatilag mindegy, milyen növényt veszek, mert úgy is kinyírja a halam.

– Az aranyhalak már csak ilyenek – jegyezte meg mosolyogva.

– Az lehet, de nekem csíkos morgóharcsám van – válaszoltam önérzetesen.

OMFG! Most komolyan aranyhal-tulajdonos fejem van?! Miafasz?! (:

Röviden vázoltam az eladónak Csíkiusz gonoszságait és gaztetteit, hogyan evett meg mindenkit az akváriumból, és miképp tépdesi cafatokra a növények, valamint hogyan rendezi át a terepet, amikor rájön az öt perc. A fiú kinevetett. Láttam rajta, hogy őrültnek tart, amiért fenntartok egy nagy akváriumot egyetlen hal miatt. (: Legközelebb is nála veszek növényt.

És rohadtul nincs aranyhal-tulaj fejem! Ha nem harcsás lennék, akkor sügeres akváriumom lenne, bassza meg! (:

*hibásan használt kifejezés, tudom. Egyes számban: jószág, többes számban: javak. Elnézést.

A nap fotója

Ráadásul duplán, mert:

1) másfél hónap után kitakarítottam az akváriumot, így végre belátni az üvegen;

2) vettem egy új növényt, amit idővel megehet a csiga. (:

Egyébként a halam, Csiki egy elképesztő szemét jószág, mert akváriumtakarítás közben folyamatosan cseszegetett, és MORGOTT, hogy hagyjam el a territóriumát, mert az ott az ő grundja, ne nyúljak a vízbe, és ne dühítsem tovább, különben széttép! Halálosan kemény volt, de én azért összeszedtem minden bátorságom, aztán befejeztem a takarítást…

Természetesen amint végeztem az új növény beültetésével, és visszaraktam a régit is az aljzatba (véletlenül elszabadult, ahogy kivettem a  nagy követ és a vasfát), az én kedvenc harcsám már ott volt, és rendezkedett is: az aljzat túl sima, kell bele néhány árok; a gömbmoha rossz helyre került, arrébb kell löködni; a beültetett vízinövényt pedig csak ki kell túrni, mert olyan kedve van Őfelségének. (Megnyugtatásul mondom, hogy a gazt másodszor is visszaültettem, sőt, ráhúztam a nagy követ is, hogy ne tudja olyan könnyen kitépdesni ez a kis szemétláda.) Miután nőtt még pár centit a dög, tutira harcsapaprikást csinálok belőle, és jóízűen elfogyasztom.

 

Amikor akváriumozunk…

… akkor mindig izgalmas dolgok történnek velünk. Például tömörülnek a halak vagy csak éppen tenger- és algaillata lesz az ember bőrének… Már olyan is előfordult, hogy egy doktorhal cápának hitte magát, és elkezdte Balázst kóstolgatni… (:

Hallatlan tragédia!

Mély gyásszal értesítek minden olvasónkat, hogy a mai napon Gizelka, a kisebb ancistrusunk elhalálozott; ugyanis Csiki, a morgóharcsa részben elfogyasztotta őt. A hal/ál vélhetően ma reggel állt be, bár erre boncolás híján csak a megcsonkított kis tetem állapotából következtethetünk.

A bűnös egyelőre mindössze artikulálatlan morgással kommentálta az esetet, tettét sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta; családunk idősebb tagja “Szemet szemért!”, illetve “Halászlevet a gyilkosból!” transzparensekkel felvonulva tiltakozik Csiki mentelmi joga ellen.

Gizi szerelme, Guszti a közöny álarca mögött gyászolja elvesztett társát, apró könnyeket oldva az akvárium vizébe.

Gizelkát hősi halottunkként, a Nagy Vízölbítéses Tartály segítségével az Örök Égi Vizekbe engedtük.

Béke poraira.

Guszti és Gizelka

E két név eredetileg a Szeleburdi Családban bukkant fel, és apró hörcsögöket neveztek így – a mi Családunkban viszont két halgyereket jelent. (: Ugyanis ma beruháztam 2×330 forintos algaevő harcsába (Ancistrus temminckii a latin nevük), vagyis röviden anciba. (: Mivel Csiki nem különösebben izgága jószág, és az alga is az életemre akar törni, úgy gondoltam, ideje sereget szerveztem ellene. Így lett Guszti és Gizi a két legügyesebb algairtó harcosom. (: Egyelőre nem túl nagyok, kb. 4-5 centisek, ha felnőnek, minimum a duplái lesznek a jelenlegi méretüknek. Azt vettem észre, hogy szeretik az új helyüket, folyton az üvegen, vagy valami extra-algás cuccon tanyáznak. És természetesen csócsálják az ellenséget. (: Okos állatok.

Majd a másik iPhone-nal készítek jobb fotókat is, mert ezek elég életlenre sikerültek.

Csiki, az első gólya, vagyis hal

Ma végre összekaptam magam és elmentem egy állatkereskedésbe halügyben – ugyanis lassan egy hónapja áll az akvárium üresen (leszámítva persze a vizet és a növényzetet). Algaevőt szerettem volna, hogy letakarítsák az üvegről a felhalmozott zöldalgát, de sem plekó, sem ancitrus, de még almacsiga sem volt az üzletben. (Pénteken kapnak új szállítmányt, kénytelen leszek visszamenni akkor.)

Viszont mutattak egy aranyos uszonyost: Platydoras costatus a becsületes neve, de ezt az eladók sem tudták – én is az imént néztem utána. A halacskát magyarul csíkos morgóharcsaként mutatták be nekem, és azzal áltattak, hogy 10-12 centire nő meg. (Ezt valamiért kevésnek tartottam, de nem zavart a dolog különösebben.) Szimpatikus volt a bajuszkája, ezért megkérdeztem, hogy velem szeretne-e jönni. Azt válaszolta, hogy mindenképpen, ezért bezacskóztattam és Csikinek neveztem el itthon.

Mint nevéből is kiderül, ez a jószág gyakran ad ki morgó hangot, amit az úszóhólyagjával felerősít. Csiki egyelőre nem produkálja magát, de az akváriumot már elfoglalta. Úgy döntöttem, hogy még néhány apró harcsát választok mellé, de nem viszem túlzásba.

Megjegyzés az éppen párkereső lányoknak: halas zacskóval a kezedben, elégedett mosollyal a szád szélén TUTIRA megnéznek a pasik! Sőt, néhány még a köszönéstől sem fog visszariadni!!! (: Elképesztő.

Mivel gyanús volt nekem valami, ezért utánanéztem a halamnak, és pl. a fenti link is engem igazolt, hogy ez a harcsa bizony nem tíz, hanem akár 20-22 centire is megnőhet. Jelenleg hét és fél centi, tehát minimum a dupláját is elérheti, valamint 10-13 évig is lubickolhat, ha jól van tartva. (: Sejtettem én, hogy nem vehetek belőle egynél többet, mert ketten már kinőnék az akváriumot… [Az eladók nem voltak igazán tájékozottak, de az egyik lány elég jól nézett ki ahhoz, hogy a dekoltázsával kárpótolja a hímnemű vásárlóit. (: De ezzel nem cseszegetni akarom a kisállatkereskedésben dolgozókat, mert én is voltam halaslány és mentségül mondom, sok egyebet is fejben kell tartani egy ilyen melónál. Nem lehet egy egész hallexikon a fejükben. Sajnos.] Mindenesetre jó választásnak tartom Csikit, mert legalább lesz valaki, aki visszamorog a kutyának (persze a tengerimalac mellett). (:

Nőnapi ajándék

Ahogy kiléptünk tegnap a Potalából, megcsörrent a telefonom. A Szerelmem hívott, hogy ha tudok, vegyek valahol egy hosszabbítót, vagy négyes – esetleg ötös elosztót, mert szükségem lesz rá a nőnapi ajándékomhoz. Elkerekedett szemmel, furdaló kíváncsisággal tettem eleget a kérésnek, és el sem tudtam képzelni, milyen ajándékot talált ki nekem. (:

Amikor hazaértem, egy nagy Wave doboz pihent az egyik fotelben. Negyven literes lehetőséget kaptam (egy szép, íves akvárium formájában), hogy ismét legyenek halaim. (: Minden szükséges felszerelés ott volt a dobozban, és mellette. (Oké, a szűrő, a világítás, és a termosztátos fűtő szériatartozék, azt hiszem.) De kaptam még csinos, fekete aljzatot, egy szép sziklát, és egy izgalmasan csavarodó úsztatott fát is.

Összeszereltük a szűrőt, beleraktuk a különböző szűrőközegeket (szivacsok, glaxxStone, ringStone, stb.), beállítottuk a fűtőt, kitakarítottam az akváriumot, átmostam az aljzatot, aztán belemertem a televíziónyi medencébe. Több, mint egy éve tízliteres befőttes üvegekben tartottam néhány vízinövényt, mert nem volt szívem kidobni őket – így gyorsan beültettem a gazokat az akvárium aljába. Beleborítottam a vízelőkészítőt, és most várok. (:

Hamarosan jöhetnek bele a halucik, és a rákocskák. (A biztonság kedvéért azért veszek a boltban néhány halászlé-kockát, hogyha sokat felejtettem az akvarisztikával kapcsolatban, akkor azért egy gyors halászlét még össze tudjak dobni.) (:

Azt hiszem, még egy nagyobb növény kell bele a bal hátsó sarokba, aztán már egész jól fog kinézni. Nem szeretnék sok halat bele, mert inkább növényes-rákos medenceként gondolok rá, de azért valami fickándozzon benne. Kell egy Nyalihal (ancistrus vagy pleco), és 2-3 jószág (mi is legyen – mi is legyen), és a rákocskák. (:

Amíg én ezen agyalok, a tengeri malacom a napsütést élvezi – a disznó: