Category Archives: Fényképezés

Ma reggeli fotók a Ligetből

IMG_4398

IMG_4427

IMG_4408

IMG_4406

IMG_4433

Ami a legjobban sikerült

17a

Összehasonlítások 03

Az első tekercs színes filmem versus iPhone 5-tel készített fotók. Mélységélességre ne nagyon számítsatok, az még mindig várat magára sajnos; ennek ellenére teljesen más az analóggal készített képek hangulata.

1a

IMG_5921

4a

IMG_6025

9a

IMG_6253

14a

IMG_6669

16a

IMG_6725

Összehasonlítások 02

A hetekben előhívattam a második tekercset is a Wesselényi utcában (ez most egy kétszázas fényérzékenységű, fekete-fehér film volt). 36 kockából még mindig elég sok szar lett, de most már néhánnyal több éleset sikerült összehoznom, mint első alkalommal.

Van itt néhány olyan kép, amiről valószínűleg készítettem ugyan színes kontrollfotót iPhone-nal, csak időközben kitöröltem, így sajnos nem tudom megmutatni. Az új tekercsnél kifejezetten figyelni fogok arra, hogy ne töröljem ki a digitális változatokat, mivel most véletlenül színes tekercs került befűzésre a Prakticába, szóval egy hete immár színessel próbálkozom. (De minek…)

Egyébként a legelső, Kiara és Mór nevű fényképre vagyok igazán büszke, mivel teljesen véletlenül sikerült ez a fotó, hiszen két örökmozgó bolhazsák állt meg egy percre(!!!!!), hogy megörökítsem őket. Oké, Kiara igazából egy pocsolyában hűti magát éppen, de ez most nem számít.

Kiara és Mór

Porcsik

Kőrisfa

Kolumbusz utca

 

IMG_5106

 

A vár   Vár   Lámpa

IMG_5111

Összehasonlítások 01

Ez egy másolat a még a költözés előtt készült, majd elveszett bejegyzés a fekete-fehér és a színes képek egymásutánjairól. (Hamarosan a végére érek a második tekercs filmemnek is, akkor folytatás következik.)

Amerikai út

Amerikai út színes

Víztorony

Víztorony színesben

Padok

Padok színesben

Olof Pálme ház oldalról

Az Olof Pálme ház oldalról színesben

Séta Ábellel

Séta Ábellel - színesben

 

Praktica MTL50

Kölcsönkértem egy filmes fényképezőgépet, aztán elzarándokoltam az első fotósboltig, (ahol egyébként egész elképesztő dolgok is vannak, de erről máskor), megvettem az első tekercs filmemet, és az idős fényképész bácsi elmagyarázta az elejétől a végéig, hogyan kell befűznöm anélkül, hogy elégetném. Segítőkész volt nagyon, figyelt és mutatott ezt-azt, mire figyeljek majd oda, amikor fényképezek.

Egy 36 kockás, fekete-fehér tekercset vettem, kettőt elkattintottam a befűzéskor, szóval még 34 lehetőségem maradt kipróbálni magam.

Kölcsönkaptam öt témába vágó könyvet is, hogy alaposan körbejárhassam ezt a gyönyörű világot.

Kíváncsi leszek, hogy lesz-e akár egy éles képem is fél éven belül. Azért ez mégsem digitális technika, ahol automatára állítok mindent, aztán témától függetlenül szinte tökéletes képet csinál a masinám, és ráadásul nagyon sok hasonló fotó közül kiválaszthatom azt, amelyik a legjobban tetszik, a többit meg simán törölhetem.

Itt és most 34 kockám van, nagyon izgatott vagyok.

(Itt és most létrehoztam a Fényképezés kategóriát, hogy az analóg szárnypróbálgatásaim külön legyenek választva a digitális szárnypróbálgatásaimtól.)

Praktica MTL50

A következő napok olvasmányai:

  • Willfried Baatz: Fotográfia
  • Simone Philippi: A 20. század fotóművészete
  • Szarka Klára – Fejér Zoltán: Fotó történet
  • Pál Endre: Fotó technika
  • Dr. Szimán Oszkár – Pál Endre: Fotolabor és kidolgozástechnika