Category Archives: Egyiptom

Élet az emberek után

A Spektrum műsorán fut a sorozat (eredeti címén Life After People), még nem láttam belőle öt percet sem, de a képek és a feldolgozott témakörök önmagukért beszélnek. Aki kedvet érez némi disztópiához (és van tévéje / szükséges csatornája), néha kapcsoljon oda; én gyorsan letöltöm.

Paris

 

life-after-people

 

Cairo

Boldog születésnapot, Howard Carter!

Howard Carter (Kensington, 1874. május 9. – London, 1939. március 2.) brit rajzoló, amatőr régész, az egyiptológia egyik leggazdagabb és leghíresebb leletének, az i. e. 1300-as években élt Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjának, a Királyok völgye 62-nek felfedezője. (Forrás: Wikipedia)

A Google is megemlékezik a bácsikáról egy egyedi logóval a keresőlap főoldalán. 🙂

 

Idén folytatódik a Kheopsz piramis feltárása

A tavalyi egyiptomi zavargások miatt fel kellett függeszteniük a Királynő Kamrájának titokzatos ajtajának vizsgálatát, pedig már célegyenesben voltak a régészek. Ez a 20 cm átmérőjű, apró ajtó már 140 éve tartotta lázban az egyiptológusokat és az érdeklődőket, de úgy néz ki, idén végre érdemi áttörés várható a témában.

A szűk aknákról az a hír járja, hogy a fáraó lelkét hivatottak elkalauzolni a túlvilágra, míg mások szerint a piramis szellőzésében van szerepük. A Dzsedi-projekt (Kheopsz fáraó mágusa után szabadon) a déli tengely feltárásával kezdődött, amely a Gantenbrink ajtóval ért véget. A Rob Richardson, a Leeds Egyetem munkatársa által tervezett robot képes volt az akna falainak belsején mászni, miközben egy olyan speciális kamerát vitt magával, amelynek segítségével a kanyarokat is jót láthatták.

  

“Azt tervezzük, hogy gondosan végigkutatjuk és dokumentáljuk a Királyné sírkamrájából vezető járatokat, és annyi információt gyűjtünk össze, amennyi csak lehetséges. Az ultrahangos szerkezet végigtapogatja a falakat, megállapítva azok vastagságát. Tervezzük, hogy bekukucskálunk a járatokat elzáró kőtömbök mögé is legalább egy aknában” – magyarázta Shaun Whitehead, az expedíció vezetője, aki szerint még ha nem sikerül a kőtömbökön tovább jutniuk, akkor is elég adatot gyűjtenek össze, hogy többet tudjanak e fantasztikus építmény rendeltetéséről.

Forrás: Múlt-kor, Matszacs

Személy szerint alig várom, hogy valami új derüljön ki ezekről az aknákról. Egy eddig ismeretlen, kincsekkel telezsúfolt kamra létezésében és esetleges felfedezésében nem hiszek, de talán rábukkannak újabb és érintetlen hieroglifákra. (: