Útmutató
Lord Alfred Tennyson:
Shalott kisasszonya
(részlet)

S mindazt, mi tükrében lebeg, szövétnekében őrzi meg: gyakran, mikor más szendereg, temetni indult bús sereg tartott Camelotba. S máskor magasban járt a Hold, tükrébe ifjú pár hatolt, „Emészt világom árnya” szólt Shalott kisasszonya.
[tovább]

üzenőfal

On-line lelkek

lélek olvassa a lapot.A farkasember

A farkasember

A farkasember eredeti görög neve, a Lycanthropus, a görög Lykoi - farkas és az anthropos - ember szó összevonásából keletkezett.

A farkasember legendája az emberiség egyik legősibb és legismertebb mítosza. A farkasemberekről szóló, alakváltó történeteket megtaláljuk mindenhol, ahol a világon írott történelem létezik Kínától Izlandig és Brazíliától Haitiig.

A teliholdat szokás összekötni a farkasemberekkel. Viszont, ellentétben a moziban látható farkasemberekkel, a "valódi" farkasember önként alakul át. Néhány legendában boszorkányok, akik állati alakot öltenek, hogy észrevétlenül mozoghassanak, amíg megszereznek egyet a mágikus összetevők közül – halott gyermek zsírját, gyógynövényeket, emberi vért-vagy egy állatbőrt.

A vérfarkas, melyet magyarul inkább farkasembernek hívnak – a világ legkülönbözőbb népeinek hagyományában olyan emberi lény, aki képes arra, hogy rendkívül kegyetlen farkassá változzon. Csak éjszaka, teliholdkor tevékenykedik, és ilyenkor rátámad az emberekre, állatokra. A vérfarkas egy átok ártatlan áldozata, mely más vérfarkasok harapása által terjed. Az ember bármennyire is irtózik saját tetteitől nem képes kontrollálni azokat. Ha egy farkasember farkas formában megsérül, a sérülés visszaváltozás után is megmarad. Vérfarkasokról szóló történeteket már az ókorban is feljegyeztek, ám eredetükről nincs információ.

 

Történelmi feljegyzések:

  • A görög mitológiában szerepel egy Lükaón nevű uralkodó aki nem hitt az igazi istenekben és elszánta magát, hogy kipróbálja őket egy adag emberi hússal, amit a tiszteletükre rendezett ünnepségen a sok étel egyikeként szolgáltak fel. A kannibalizmust mélységesen elítélték a világnak ezen a részén. Az istenek miután felfedezték a tiltott húst, Lycaeon királyt farkasemberré változtatták.
  • Hérodotosz szerint i. e. IV.-V. században a Fekete-tenger partján élő őslakók varázslók voltak, kik évente néhány napra farkassá változtak, majd ha akartak vissza tudtak alakulni.
  • Ovidius (i. e. 43 – i. sz. 18) "Metamorphoses" című elbeszélő költeményében feljegyzett egy olyan alakváltozást, amely egy bűn megtorlásaként történt. A költeményben megemlékezik egy legendáról, amelyben rejtélyes alakváltozások szerepelnek a teremtés idejétől kezdve egészen Julius Caesar koráig.
  • i.sz. I. században id. Plinius író már valóságos lénynek írja le őket.
  • 1793- Gilles Garnier. Gilbert egy erdei remete, otthonról elkóborolt gyermekeket falt fel. A szemtanúk elmesélték, hogy látták, amint Gilbert ilyenkor farkas alakot ölt. Elfogása után beismerte farkasember mivoltát, és mint boszorkányt 1793 januárjában elégették.

Forrás: Wikipédia

 

Köszöntő
Figyelmeztetés
Az oldal felnőtt tartalommal bír, ezért csak saját felelősségedre böngéssz az irományok között, nehogy megsérüljön a lelked! :)

eligazító

az oldal
Nyitás: 2008. okt.
Admin: angel8
× még több oldal info ×
Böngésző: MF
Mail: katt ide
Buttonom:
[több]

bölcsesség


[Made on a Mac | angel8 © 2006 - 2010]