Útmutató
Lord Alfred Tennyson:
Shalott kisasszonya
(részlet)

S mindazt, mi tükrében lebeg, szövétnekében őrzi meg: gyakran, mikor más szendereg, temetni indult bús sereg tartott Camelotba. S máskor magasban járt a Hold, tükrébe ifjú pár hatolt, „Emészt világom árnya” szólt Shalott kisasszonya.
[tovább]

üzenőfal

On-line lelkek

lélek olvassa a lapot.Vlad Dracul életéről


Vlad munténiai uralkodó önkényes, szigorú és kegyetlen volt. Uralma rányomta bélyegét a korra és kortársaira, akik Tepesnek (Karósnak) nevezték el. Ami az általa előszeretettel használt kínzási és kivégzési módszert illeti - a karóba húzást -, nem ő a találta ki: akkoriban széles körben használták főleg az ottomán birodalom területén, de Európa egyes részein is.

A Drakula név, amelyen irodalmi források sokaságának köszönhetően ismertté vált, a vérengző rémuralkodó prototípusa lett. Eredetileg Vlad Tepes apját hívták Vlad Draculnak (Dracul = Ördög) a kor lovagi szervezetéből, a Sárkány Rendjéből eredendően. A fia, Vlad Tepes lett az „Ördög fia”: Draculea, Dracula.

„Drakula” tehát Vlad Dracul (1436-1442, 1443-1447) második fia, Öreg Mircea (Mircea cel Batran) unokája, Moldva uralkodójának, Nagy Istvánnak (Stefan cel Mare) unokatestvére. 1442-1448 között a törökök túsza volt, ugyanis a bevett szokás szerint a trónon levő uralkodó az egyik fiát mindig Konstantinápolyba küldte, hogy ezzel biztosítsa a török Porta iránti engedelmességét.

Szabadulása után egy ideig Moldvában és Erdélyben vándorol (1449-1456), és várja a kedvező pillanatot, hogy elfoglalja Havasalföld trónját. Végül háromszor is hatalomra jut Havasalföldön: 1448 őszén, 1456-1462 között, végül 1476 november-decemberében. 1462-ben, miután ismét elhagyja a trónt, Tepest elfogják és Budán bebörtönözik Korvin Mátyás magyar király rendelete értelmében, és fogva tartják egészen 1475-ig. Utolsó uralkodása rövid ideig tart. 45 éves, amikor a törökök, a bojárok és a trónon őt követő Laiota Basarab hathatós segítségével merénylet áldozata lesz.Drakula valós arca

A Tepes által elkövetett kegyetlenségekről szóló rémtörténeteket az erdélyi szászok terjesztették, akiket kereskedelmi kiváltságaikban sújtott a munténiai uralkodó. De tekinthetjük úgy is, hogy Vlad Tepes nem tagadhatta meg a kort, amiben élt: akkoriban a kegyetlenség az uralkodók mindennapos eszköze volt ahhoz, hogy céljaikat elérjék.

A belpolitikát illetően Tepes megpróbálta megszűntetni a tolvajlást, és biztosítani az utak és az áruk biztonságát. Ugyanakkor az általa hozott intézkedések a központi uralom megerősödését szolgálták, ami elkerülhetetlenül összeütközéshez vezetett a nagybojársággal (román nemességgel). Tény, hogy az uralkodó elnyomta ellenfelei némelyikét pár erőszakossá vált konfliktusban. A bojárság által adott katonai segítség helyett Tepes inkább a nagy hadsereget hívta össze tömegesen mozgósítva a lakosságot a török elleni harcra. Az uralkodói tanácsba pedig olyanokat vont be, akik a kis- és középbojárok soraiból, kevésbé ismert családokból származtak, és nem tűntek fel más uralkodók idején.

Miután az országon belül a hatalmát megerősítette, az uralkodó megtagadta az adó fizetését, és a Duna déli szakaszán törökellenes kampányba fogott 1462-ben. Válaszként egy közel 100.000 emberből álló csapat hatolt be Havasalföldre II. Mohamed szultán, Konstantinápoly meghódítójának személyes vezetése alatt. Vlad Tepes bátorságát fémjelzi az a híressé vált éjszakai támadás, amelyet csupán 20- 30.000 emberből álló csapat élén vezettett a többszörös túlerőben lévő tábor ellen azzal a céllal, hogy meggyilkolják a szultánt. Sajnos a támadás fő célkitűzése kudarcba fulladt, de sikerült pánikot kelteni a török seregben. Ezután Tepes visszavonult Erdélybe, és segítséget kért a magyar királytól, Korvin Mátyástól.

Drakula nyomában: Vlad Tepes életútja

Általában amikor Vlad Tepesről beszélünk, az uralkodó nevét kapcsolatba hozzuk néhány helységgel is: Bukarest, Snagov, Törcsvár (Bran), Segesvár. A valóságban azonban „Drakula” ennél sokkalta dinamikusabb volt, jóval több vidéket járt be az országban, mint amennyit említettünk. Megpróbáljuk ezen helységek nevét az uralkodó életének néhány fontosabb mozzanatához kötni, és időrendi sorrendbe állítva bemutatni mindazt, amit az uralkodó láthatott, amikor a sorsa erre-arra vetette.

1. Suceava (Suceava megye) 1448 volt Vlad Tepes első, nagyon rövid uralkodásának éve. Miután eltávolították az ország éléről, egy időre Suceaván telepedett le. Abból az időből, amikor Vlad Tepes Suceaván tartózkodott, már állt a Petru Musat által emelt székvár (1374-1391), melyet Nagy István (Stefan cel Mare, Moldva ura) 1457-1504 között megerősített. Sajnos a törökök kérésére 1675-ben a várat felrobbantották, így ma már csak a romok láthatók.

2. Geoagiu (Hunyad megye) 1456-ban Vlad Tepes megkezdi második uralmát, amely 1462-ben ér véget. Úgy tűnik, hogy 1456 táján merényletet kísérelnek meg ellene. Az említett időszakból Geoagiuban egyetlen templomot találunk, amely a Román Ország másik uralkodója, Afumati Radu által épített kolostorhoz tartozott, de aminek a többszöri átalakítás és rombolás következtében azóta megváltozott a külseje. Kiemelendő az értékes falfestmény-együttes.

3. Szeben (Szeben megye) 1456-ban Tepes egyezséget köt Szebennel, amelyben - a köztük nyilvánvaló súrlódások ellenére - kölcsönösen kötelezik magukat arra, hogy támogatják egymást a török ellen. Például 1475-ben Tepes azt kérte a szebeniektől, hogy engedélyezzék, hogy házat építsen Szebenben talán azzal a gondolattal, hogy ott telepedjen le. Szebenben meglátogathatjuk az abból az időből származó régi polgármesteri hivatal épületegyüttesét, illetve Thomas Altemberger (1470-1491) házát, amely lakótoronnyal és nagyon értékes gótikus ablakkeretekkel büszkélkedhet.

4. Turnu Rosu (Valcea megye) Az Olt-völgyi átkelőhely azon az úton fekszik, ahol Vlad Tepes hadai behatolnak Erdélybe 1457-ben. A Turnu Rosu-i várat a XIII-XIV. században építették, „Drakula” idejében újabb védőfalakkal veszik körül, amelyek a vár romjai mellett részben ma is láthatóak.

5. Bukarest (Bucuresti) Vlad Tepes uralkodása idején kerül Bukarest városa először említésre: itt állítottak ki egy okiratot 1459. szeptember 20-án. Targoviste után Bukarest lett Havasalföld második fővárosa. Vlad Tepes újjáépítette a vár kinézetű uralkodói udvart a Dambovita partján. A kutatások felfedték az uralkodó idejéből származó erődítmények sorát, melyek 0,8 méter vastag, vízi kőből épített és téglával közbeékelt falakból állnak.

6. Nagydisznód (Cisnadie-Szeben megye) 1462-ben Tepest a törökök legyőzték, és ő ebbe a szebeni helységbe menekült. A helyi evangélikus templom már a XIII. század elejétől létezett mint római bazilika. A XV. század végén gótikussá alakítják.

7. Turnu Magurele (Teleorman megye) Itt várta 1462-ben, hogy a török hadsereg átkeljen a Dunán. A vár, amely a római erődön nyugszik, még a XIV. század végén épült.

8. Giurgiu (Giurgiu megye) és környéke Itt ütközött meg Vlad Tepes 1462-ben az ottomán haddal. Miután a várat elfoglalták és felégették, Giurgiu környékén fogták el és ölték meg szultán követét. Az „osztrovi vár”, amelyről a krónikák beszélnek, feltehetően a XIV. század végén épült, romjai ma is látogathatók.

9. Rucar (Arges megye) Az Arges megye északi részén fekvő településen folyt a harc Tepes elfogatása érdekében (1462), miután a törökök Radu cel Frumost emelték Havasalföld trónjára. A környezet fenségességét leszámítva, amely nagyrészt a Dambovita folyó heggyel vívott harcának tulajdonítható, semmi nem emlékeztet az akkori Rucar-vidékére.

10. Balcaciu (Fehér megye) Kis település Jidveihez tartozik. A vidék a fehér borairól vált ismertté, főleg a Feteasca Alba nevűről. A helységben található erődtemplom a XIV. században épült, a következő század végén újjáépítették. Ugyancsak akkor, pontosabban 1475 őszén Vlad Tepes ebben a faluban lakott egy rövid ideig, mielőtt újra a trónra került volna (1476).

11. Meggyes (Medias-Szeben megye) 1476 nyarán „Drakula” a régi várban lakott, amelyet a XIV-XV. századbeli templom környékén, valamint az ugyancsak XIV-XV. századi gótikus templom közelében emeltek. Utóbbiban nagyon értékesek az 1380-1500 között készített gótikus falfestmények.

12. Campulung (Arges megye) Kötelező vásár volt a szász kereskedőknek árujuk értékesítésére. Az egyetlen műemlék, ami Vald Tepes idején Campulungon létezett, a baratiai templom (Biserica Baratiei). Ezt a szász kereskedők építették még a XIII. század végén, ma csak a hajója látható, amit nemrég restauráltak.

13. Comana (Ilfov megye) A Vlad Tepesnek tulajdonított kolostort 1588 újjáépítették, és 1699-1703 közt kijavították.

14. Fogaras (Făgăraş-Brassó megye) A kastély, amelyet először 1310-ben említenek, a XV. században javításra és megerősítésre kerül. Rövid időre Vlad Tepes uralma alatt állt. Maradványai ma is Fogaras város központját ékesítik.

15. Vajdahunyad (Hunedoara- Hunyad megye) A Hunyadiak vára. Feltehetően abban a régi királyi klastromban raboskodott egy ideig „Drakula”, amelyet Hunyadi János alakított át és erősített meg a XV. században.

16. Poenari (Arges megye) A XIV. században négyszög alaprajzú tornyot emeltek, ami egy évszázaddal később falhálóval került megerősítésre. Vlad Tepes berendezési munkálatokat végzett rajta. Iderendelte munkára azokat a targoviteni lakosokat, akik részt vettek az egyik testvérének meggyilkolásában.

17. Segesvár (Sighisoara-Maros megye) Itt található az a hely, ahol Vlad Tepes szülőháza áll. A vár, amelyet Romániában a legszebb középkori városi együttesnek tekintenek, a XIV. században épült. A kolostor templomát először szintén a XIII. században említik, építését a XV. században fejezték be.

18. Snagov (S. A. Ilfov) Vlad Tepes egyike a kolostor építőinek. Feltehetőleg itt hantolták el „Drakulát”.

19. Targoviste (Dambovita megye) Havasalföld volt székvára. Első említését 1396-ra datáljuk, a XVI. századig több dicsőséges időszakot is megélt. Chindia Tornyában, amelyet a XV. századtól emeltek, ma is látható a munténiai uralkodók családfája, beleértve Vlad Tepes bemutatását is.

20. Tismana (Gorj megye) A XIV. század végén Nikodim szerzetes által emelt kolostor (1375-1378). Vlad Tepes egyike azon uralkodóknak, akik megerősítik a kolostor által használt birtokokat.

Forrás: www.romaniaturizmus.hu
Köszöntő
Figyelmeztetés
Az oldal felnőtt tartalommal bír, ezért csak saját felelősségedre böngéssz az irományok között, nehogy megsérüljön a lelked! :)

eligazító

az oldal
Nyitás: 2008. okt.
Admin: angel8
× még több oldal info ×
Böngésző: MF
Mail: katt ide
Buttonom:
[több]

bölcsesség


[Made on a Mac | angel8 © 2006 - 2010]