Útmutató
Lord Alfred Tennyson:
Shalott kisasszonya
(részlet)

S mindazt, mi tükrében lebeg, szövétnekében őrzi meg: gyakran, mikor más szendereg, temetni indult bús sereg tartott Camelotba. S máskor magasban járt a Hold, tükrébe ifjú pár hatolt, „Emészt világom árnya” szólt Shalott kisasszonya.
[tovább]

üzenőfal

On-line lelkek

lélek olvassa a lapot.A vajákosok kora 

 

A mai boszorkányság gyökereit a középkorig (és talán azon is túl) vissza lehet vezetni. Viszont téveszme, hogy a wicca egy középkori, vagy ókori vallás lenne. A wicca egy modern, XX. századi vallás, amit a középkori boszorkányság parazsa lobbantott fel.

Az okkultizmus, a misztika mindig is érdekelte az embert, amióta világ a világ. Egyeseket azért, mert jót akartak tenni vele; másokat azért, mert maguknak akartak jót. Bigottan vallásos embereket pedig azért érdekelte a mágia, mert veszélyeztette a saját vallásukat – legalábbis így érezték.

A középkor embere a közhiedelemmel ellentétben nem volt sem sötét, sem buta. Igaz, a szegények nem járhattak iskolába, és nem mindenki tanulhatott meg írni vagy olvasni; de akkor is életben maradtak. Értettek az erdőn-mezőn található növényekhez; melyik volt gyógyhatású, melyik mérgező. Szakkönyvek nélkül is meg tudták gyógyítani a beteg állataikat.

Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy egy-egy tevékenységük elsorvadjon, vagy valamiért felhagyjanak vele – és e múltbéli cselekedeteik babonaság számba menjenek. A természeti vallásokat elnyomta a keresztény egyház. A pogány szentélyeket katolikus templomokká, zarándokhelyekké szelídítették, hogy a köznép ne lázadjon a radikális újítások ellen. Gyakran ugyanazt az istent imádták, csak más imát suttogtak hozzá; máshogyan ábrázolták.

A kereszténység erősödésével lassan visszaszorultak a természeti vallások. Az ősi hitek követőit pogányoknak, illetve barbároknak nevezték. A pogány szó latin eredetű, és valójában nem jelentett többet a „vidékinél”. A barbárok pedig a pusztában vándorló népek voltak. Igazából régen semmi rosszat nem jelentett pogánynak lenni.

 

by: angel8

Köszöntő
Figyelmeztetés
Az oldal felnőtt tartalommal bír, ezért csak saját felelősségedre böngéssz az irományok között, nehogy megsérüljön a lelked! :)

eligazító

az oldal
Nyitás: 2008. okt.
Admin: angel8
× még több oldal info ×
Böngésző: MF
Mail: katt ide
Buttonom:
[több]

bölcsesség


[Made on a Mac | angel8 © 2006 - 2010]