Útmutató
Lord Alfred Tennyson:
Shalott kisasszonya
(részlet)

S mindazt, mi tükrében lebeg, szövétnekében őrzi meg: gyakran, mikor más szendereg, temetni indult bús sereg tartott Camelotba. S máskor magasban járt a Hold, tükrébe ifjú pár hatolt, „Emészt világom árnya” szólt Shalott kisasszonya.
[tovább]

üzenőfal

On-line lelkek

lélek olvassa a lapot.Mágikus szimbólumok

Mágikus szimbólumok

A pentagramm, vagyis az ötágú csillag

Ősi, mágikus jelkép. A négy elemet, és az isteni szellemet jelképezte az ókorban. A középkortól kezdve a boszorkányok, és a varázslók szimbóluma. Rituálék és szertartások alkalmával ezt a jelet vésték fel a mágikus oltárukra. Gyakorta a mágikus kellékeken is megtalálható volt. Manapság elsősorban a boszorkánysággal hozzák kapcsolatba. A csúcsával felfelé álló pentagramm a fehér mágiát, a jobb kéz ösvényét, az építő varázslatokat szimbolizálja; míg a csúcsával lefelé álló a fekete mágiát, rontó varázslatokat és a bal kéz ösvényét. Valójában egyik jel sem erősebb a másiknál, egyiknek sincs nagyobb ereje, mint a másiknak. Eredendően a pentagramm megvéd a gonosztól, a démonoktól, ártó lényektől, és a rosszakarattól. A fény ereje összpontosul benne.

 

A hexagramm, vagyis a hatágú csillag

Mágikus erőkkel felruházott szimbólum. (Nevezik még zsidócsillagnak, és Dávid-csillagnak is. Az 1940-es években a zsidóknak sárga Dávid-csillagot kellett viselniük, hogy megkülönböztethessék őket a nem-zsidóktól.) Állítólag bölcs Salamon idején jelent meg először a hexagramm, Salamon pecsétjén. Olyan hatalommal rendelkezett, hogy Salamon kordában tudta tartani vele a az általa megidézett démonokat. Két, egymásba fonódó háromszögből áll, ami az eget és a földet jelképezi. A középkorban is okkult erőt tulajdonítottak neki, ám elsősorban az alkimisták és a varázslók használták. Napjainkban leginkább a kabbalával hozzák összefüggésbe.

 

Az udzsat, avagy egyiptomi szem

A jobbra nézőt Ré szemének, a balra nézőt Thot szemének is hívják. Elűzi, semlegesíti, vagy visszafordítja a gonosz átkokat, erős védelmet nyújt használójának. Az ókori Egyiptomból származik, isteni eredetet tulajdonítanak neki.

 

Az ankh, avagy az egyiptomi füleskereszt

Ozirisz, Anubisz, Thot, Széth, és még néhány egyiptomi isten elmaradhatatlan jele. Általában a kezükben tartják, és a fáraó felé nyújtják ajándékul. Az örök életet, a halhatatlanságot szimbolizálja. Az ankhot birtokolni az egyik legnagyobb hatalom és kegy jelképe, csak a kiváltságos fáraó és háza népe élhet ilyen adománnyal.

 

A kereszt

Az egyiptomi ankhból alakult ki. Krisztust, és az ő szenvedéseit, tágabb értelemben magát a keresztény egyházat jelképezi. Körülbelül az időszámításunk szerinti első és harmadik század között alakult ki a mai, végleges formájára. Előtte a keresztények az ankhot használták, valamint a hal szimbólumát.

A kelta kereszt a ókori kelta szimbólumokat (a spirált, triskelét, stb.) ötvözi a keresztények keresztjével. Általános ismeretőjele, hogy a kereszt két szára között körív található.

A fordított kereszt az általános hittel ellentétben nem sátánista találmány. Őskeresztény, mártír szimbólum. A keresztény Péter kérte, hogy ha már keresztre feszítik, akkor fordítva tegyék, mert nem méltó arra, hogy ugyanúgy feszítsék meg, mint Isten fiát. A nép eleget is tett a kérésének, és fordítva feszítették meg. Manapság azonban a fordított kereszt szinte szinonimája a sátánizmusnak, és a keresztény elvek elvetésének.

 

A triskele

Ősi, kelta szimbólum. Spiráljai az élet örök körforgását, az élet és a halál megtörhetetlen láncát jelképezik. Régen druidák, és kelta papok viselték; ma elsősorban a kelta ösvényt követő wiccák.

 

A triquetra

Jónikus, nőiséget képviselő jelkép. Főként a Bűbájos Boszorkák című sorozatból ismert, ahol a Hármak Erejét szimbolizálta.

Köszöntő
Figyelmeztetés
Az oldal felnőtt tartalommal bír, ezért csak saját felelősségedre böngéssz az irományok között, nehogy megsérüljön a lelked! :)

eligazító

az oldal
Nyitás: 2008. okt.
Admin: angel8
× még több oldal info ×
Böngésző: MF
Mail: katt ide
Buttonom:
[több]

bölcsesség


[Made on a Mac | angel8 © 2006 - 2010]