Útmutató
Lord Alfred Tennyson:
Shalott kisasszonya
(részlet)

S mindazt, mi tükrében lebeg, szövétnekében őrzi meg: gyakran, mikor más szendereg, temetni indult bús sereg tartott Camelotba. S máskor magasban járt a Hold, tükrébe ifjú pár hatolt, „Emészt világom árnya” szólt Shalott kisasszonya.
[tovább]

üzenőfal

On-line lelkek

lélek olvassa a lapot.A jövendölésről általában

Intuíció, álom, látomás, érzékelés, végzet

Az álomfejtés és a pszichológia

 

A jóslás vagy jövendölés az értelmező szótárak szerint a jövőbeli események előrejelzésének tudománya, vagy művészete.

A laikusok gyakran sokat áldoznak azért, hogy megtudják a jövőt, kifürkésszék titkait. Nem ritkán kóklerek kezei között találják magukat, aki nem ért e tudományhoz, és csak a kíváncsi ügyfelét a pénzétől szabadítja meg; félelmeitől nem. Sokan borsos fizetséget kérnek szolgálataikért, noha segíteni nem tudtak. Kerüljük el, hogy rólunk is ilyen kép alakuljon ki!

 

A jóslás mindig azzal kezdődik, hogy lélekben megnyugszunk, lecsendesedünk; és segítséget kérünk az Istentől/Istenektől, hogy adjanak útmutatást a jövővel kapcsolatban. Válasszuk ki a személyünkhöz legközelebb álló jóslási módszert, és gyakoroljunk sokat – az eredmény nem fog elmaradni.

 

Az első, legfontosabb szabály, hogy mindig az igazat mondjuk, ne lódítsunk egy kérdésben sem.

Persze, ha úgy látjuk, hogy „ügyfelünk” nem képes szembenézni a problémáival, akkor csak célozzunk a közelgő fordulatra, de ne támadjuk le a rossz hírrel. Valaki könnyebben él a bizonytalanságban.

Velem is előfordult már, hogy a jósoltató személy nagyon gyenge volt lelkileg, és láttam rajta, hogy nem viselne el még egy rossz hírt, ezért csak céloztam arra, hogy bekövetkezhet még egy tragédia, ha nem kér segítséget, hogy változtatni tudjon az életén.

Ilyenkor sokkal fontosabb a pozitív megerősítés, semmint az elborzasztás. Ne mondjuk el neki, hogy ha holnapután kilép otthonról, biztosan belecsap a villám. Ezt nem szabad! Sokkal inkább ajánljuk neki, hogy maradjon otthon, takarítson, gondolkozzon, kezdjen el változtatni az életterén, vagy csak pihenjen egész nap. Ha látja rajtunk az őszinteséget, a segítőkészséget, akkor hallgatni fog ránk.

Persze, személyeskedni ne kezdjünk el – ne turkáljunk más lelkében!

A személyes bevonódást mindig az adott szituáció, az ügyfél pszichikai állapota, és a lehetséges jövő határozza meg.

A jóslás ugyanis nem a tökéletesen eltervezett, megváltoztathatatlan jövőt mutatja! Csak a legvalószínűbb ösvény előtt lebbenti fel a fátylat. Csak a jelen állapotokból következtet a jövőre. Kis változtatással viszont bármi elkerülhető…

Végzet: végzet, eleve elrendeltetettség nem létezik. Mivel minden ember nagy részben változó, és szellemileg, lelkileg sérülékeny, érzékeny; ezért nem reagál mindenki ugyanúgy a történésekre – ezért ki sem lehet számolni, hogy pontosan mi fog következni. Az élet fontosabb csomópontjait különösebb jóstehetség nélkül is meg lehet mondani, egyszerű ok-következmény elvek alapján.

Szerintem egy ilyen ok-okozat elvből kifolyólag véletlen sem létezik. Nem várt fordulat, vagy váratlan, eddig nem látott esemény igen, az előfordulhat. De hogy bármi is véletlen volna? Azt kétlem. Az egész univerzum mozog, változik, minden kapcsolatban áll mindennel. Az, hogy ebből mennyit érzékelünk, az már csak tőlünk, a képességeinktől függ.

 

Érzékelés: (egy pszichológiai tételből) Az érzékszervek fejlődése óvodáskorban a használatuk közben fejlődik. A gyermek aktívvá válása elősegíti az érzékelést, és az észlelést. A megismerő tevékenységek fejlődése elsősorban a játékhoz, gyakorláshoz kapcsolódik.

Ebből csak azt szeretném kihozni, hogy a gyerekek is a gyakorlás révén fejlődnek, teljesednek. Az érzékelés a tudathoz kötődik, fokozatosan fejlődik a képzelettel, az emlékezettel, a gondolkodással. Ahogy nőnek a külső világ ingerei, úgy fejlődik ki a belső

világ is. Kis gyakorlás útján érzékenyebbé válhatunk mind a külső, mind a belső világ figyelmeztetéseire, intő jeleire.

 

Intuíció: hirtelen felvillanó megérzés. Összefüggésben áll az empátiával, és a képzelettel.

Az empátia – társismeret: beleérző képesség. Feltétele a közvetlen kapcsolat, és az énkép harmóniája.

 

Álom: a legélénkebb, vizuális képzeleti jelenség az álom, illetve az elalvás előtt közvetlenül jelentkező, ún. hipnagóg képek. Egy intenzív, emocionális élmény (magas aktivációs szint), élénk képzeleti történéseket vált ki.

Az ingermegvonás sajátos, különböző modalitású hallucinációk megjelenésével jár.

Vagyis például, aki hosszú ideje diétázik, és alig eszik valamit, vagy elalváskor nagy éhséget érez, az valószínűleg vad, étkezéssel kapcsolatos álomban fogja kompenzálni az éber, éhes tudatállapotát.

 

Az álomfejtés

Az álmoknak hatalmas szerep jut az egészségünk és a jó közérzetünk fenntartásában. Segít feldolgozni az ébren átélt élményeket, történteket. Gyakran mulattat, néha elrémiszt – és ritkán megmutatja a jövőt.

Lehetnek szó szerint értendő álmok, és lehetnek szimbolikusak. Hogy melyik álom hova tartozik, azt egyedül az álmodója tudja eldönteni, az álom tartalma, felépítése és titokzatossága alapján. A szimbolikus álom nem fejthető meg olyan könnyen, mint a szó szerint értelmezhető; mivel nincsenek benne igazi szereplők, se tárgyak. Képeiben, eseményeivel az álmodó személyének egy részét jeleníti meg. Ilyenkor lehet segítségünkre egy személyes jelképrendszer, szimbólum szótár.

 

Carl Gustav Jung, egy kiváló pszichológus azt mondta egyszer: „Nincs álom, amit elvonatkoztathatnánk az álmodójától.”

 

Az álmok értelmezése mindenképpen ott kezdődik, hogy egyáltalán emlékezünk-e rájuk reggelente. Ha esténként arra koncentrálunk, hogy másnap emlékezni fogunk az álmainkra, akkor nagy a valószínűsége, hogy reggel sikerülni fog felidézni és lejegyezni őket. Akinek sok ideje van, akár álomnaplót is vezethet.

Van, aki minden álmát beleírja – én például csak azt, ami különösen foglalkoztat; vagy furcsa érzésekkel tölt el.

 

Akármilyen rosszat, vagy rémisztőt is álmodunk, ha emlékezünk rá reggel, az azt jelenti, hogy az agyunk, az éber tudatunk is képes vele megbirkózni. Hogy tudja az álomra a megoldást, és el tudja viselni a jelentését, bármi is legyen az.

Ha tehát egy izzasztó álomból ébredünk, mégsem emlékszünk semmire, csak egy nyugtalanító érzésre, akkor az agyunk bekapcsolt egy védekező mechanizmust, és csak akkor enged látni, emlékezni az álomra, ha már fel vagyunk rá készülve.

 

Az álmok értelmezésében segítségünkre lehet tucatnyi álmoskönyv. Kedvünkre válogathatunk közöttük – általában jól megírtak. Egyetemleges szimbólumokat tartalmaznak, ezért vezethetik félre az álomfejtőt.

Gondoljunk csak bele, vegyünk alapul egy kutyás álmot. A Krúdy Gyula által írt Álmoskönyv szerint kutyát látni gyönyörűség.

Viszont, ha egy olyan illető álmodja, aki retteg a kutyáktól, mert egyszer már megharapta egy eb? Kétlem, hogy neki is gyönyörűséget jelentene. Sokkal inkább félelmet, rettegést szimbolizálhat.

Az ilyen ellentétek, összeegyeztethetetlenségek elkerülése érdekében jobb, ha mindenki készít magának egy szimbólum szótárat. Elég lesz neki egy A5 méretű, vonalas füzet. Minden lapra felír egy-egy betűt az ábécéből; és 5-7, adott betűvel kezdődő, számára fontos, különös jelentésű szót. Az idő múlásával, az álmok figyelésével folyamatosan bővülni fog a saját álomszótár.

by: angel8

Köszöntő
Figyelmeztetés
Az oldal felnőtt tartalommal bír, ezért csak saját felelősségedre böngéssz az irományok között, nehogy megsérüljön a lelked! :)

eligazító

az oldal
Nyitás: 2008. okt.
Admin: angel8
× még több oldal info ×
Böngésző: MF
Mail: katt ide
Buttonom:
[több]

bölcsesség


[Made on a Mac | angel8 © 2006 - 2010]