Útmutató
Lord Alfred Tennyson:
Shalott kisasszonya
(részlet)

S mindazt, mi tükrében lebeg, szövétnekében őrzi meg: gyakran, mikor más szendereg, temetni indult bús sereg tartott Camelotba. S máskor magasban járt a Hold, tükrébe ifjú pár hatolt, „Emészt világom árnya” szólt Shalott kisasszonya.
[tovább]

üzenőfal

On-line lelkek

lélek olvassa a lapot.Jóslás kártyából 1

Jóslás kártyából 1. – A Tarot

 

A tarot eredete rejtély. Azt pontosan tudjuk, hogy a tarot a XV. században, Itáliában kártyajátékként használták. Gazdag patrónusok gyönyörű tarot kártyacsomagokat adtak ki, melyek közül jó pár fennmaradt. Az 1420 és 1450 között készült Visconti - Sforza a legrégibb és a legteljesebb kártyacsomag. Később, a XVIII. és a XIX. században számos befolyásos okkult tudós "fedezte fel" újra. Elbűvölte őket a kártyalapok gazdag jelképrendszere, melyek túlmutattak az egyszerű kártyajátékon. Ezek a tudósok felfedték a tarot igazi történelmét, kapcsolatát az egyiptomi misztériumokkal, a Kabbalával, az Alchimiával és a többi misztikus tudománnyal. Ezek a kutatások századunk elejéig folytatódtak, mikor a tarot jó néhány titkos társaság - köztük az Arany Hajnal-rend is - felvette gyakorlatába.

A 20. században nemcsak mágusok, hanem pszichológusok is érdeklődtek a tarot iránt. Többek között Carl Gustav Jung, aki azt mondta: „Aki olvasni tud a tarotban, az olvasni tud a saját lelkében is.”

 

A tarot 78 kártyából áll, és két csomagra oszlik. A Nagy Arkánumhoz 22 lap tartozik, míg a Kis Arkánum 56 lapból áll. A Kis Arkánum kártyái további 4, egyenként 14 lapból álló szimbólumcsoportot alkotnak. (E paklit tartják a mai kártyajátékok ősének.)

A négy szín a Kardok (levegő elem), Botok/Pálcák (tűz elem), Pentagrammák/ Korongok (föld elem), és a Kelyhek (víz elem). A mai értelmezésben ezek a pikk, makk, tök, és szív lapjai.

A Nagy Arkánum 22 jelképes értelmű lapból áll, figurái okkultista szimbólumok, amelyek a héber ábécé 22 betűjének titkos értelmét jelenítik meg.

 


 

 1. Mágus………Aleph
 2. Főpapnő…….Beth
 3. Császárnő…...Gimel
 4. Császár……...Daleth
 5. Főpap……….Heh
 6. Szeretők…….Vav
 7. Diadalszekér…Zain
 8. Igazság………Cheth
 9. Remete……...Teth
 10. Szerencsekerék…Yod
 11. Erő…………..Kaph
 12. Akasztott ember/Próba…Lamed
 13. Halál…………Mem
 14. Mérték/Kiegyenlítődés…Nun
 15. Ördög………..Samekh
 16. Torony………Ayin
 17. Csillag……….Peh
 18. Hold…………Tzaddi
 19. Nap………….Qoph
 20. Ítélet…………Resh
 21. Világ…………Shin

0. Bolond…………Tav

 

Minden emberben ott szunnyad a képesség, hogy megtanulja értelmezni a kártyalapokat, és akár mesterré váljon. Ennek egyetlen feltétele, hogy ismerje a lapok jelentését, a kirakási módokat, és hallgassunk a megérzéseinkre. A hatodik érzék fejlesztése a legnehezebb mindezek közül, de gyakorlással, és önfigyeléssel elsajátítható/ újra felfedezhető a belső hang.

Fontos, hogy csak akkor kezdjünk el kártyát vetni, ha nyugodt körülményeket tudunk teremteni magunk körül! Az asztal, ahova a kártyát vetjük, előzőleg tisztítsuk le; ne legyen koszos, túlzsúfolt, morzsás! Kapcsoljuk ki a tévét, rádiót, csendesítsük le elménket, tisztítsuk meg lelkünket! Koncentráljunk önmagunkra, a jelenre, és a kérdésre, amit fel szeretnénk tenni!

Hatással van a kártyára, ha betegen, rosszkedvűen, haragosan vetünk kártyát – ilyenkor a feltett kérdésekre félrevezető válaszokat ad.

Lényeges, hogy kérdésünk mindig világos és konkrét legyen. Ha bizonytalan a kérdés, a válasz is homályos lesz. Előfordulhat, hogy a kártya nem tud mindenre választ adni, vagy rossz megoldást sugalmaz – ennek oka a kérdező gyakorlatlanságában, hitetlenségében keresendő.

Később hibaforrás lehet, hogy a kérdező a vágyai szerint értelmezi a lapokat, vagy nem meri elhinni, amit a tarot mutat. Igyekezzünk a belső hangra figyelni, és ne arra, hogy mit szeretnénk hallani!

Ha nem jönne válasz a kérdésünkre, akkor ne próbálkozzunk újra és újra, hanem határozzunk önállóan – valószínűleg úgyis tudjuk a választ a kérdésünkre.

 

Amikor kiraktuk a kártyalapokat, mielőtt értelmeznénk, figyeljünk az érzéseinkre! Egyelőre ne vegyük sorra a lapok jelentését, hanem csak a megérzéseinkre hagyatkozzunk!

Milyen az összbenyomás, kellemes; avagy sem? Vonzóak-e a színek, vagy inkább zavaróak? Megakadt-e a szemünk egy kicsi jelen, részleten; amit eddig szinte észre sem vettünk? Mi az, és milyen érzést vált ki belőlünk?

Nem kell minden apró részletet eltárolnunk agyunkban, elég, ha a szerintünk legfontosabb érzéseket őrizzük meg.

 

 

A Nagy Arkánum lapjainak jelentését itt találod

 

 

A Tarot kiértékelése

 

Rengeteg könyv kapható, amely tucatnyi kirakási és értelmezése módot közöl a kártyával kapcsolatban. A lapok értelme minden egyes embernél más- és mást jelent. Ezért mindenki találja meg a neki legszimpatikusabb, legkézenfekvőbb jelentést.

 

A legegyszerűbb kirakási módszer, hogy erősen gondolunk a megválaszolandó kérdésünkre, majd kihúzunk egyetlen lapot, és azt értelmezzük.

 

Egy másik egyszerű módszer tanácsot ad, hogy milyen lépést tegyünk az életünkben. Ekkor négy kártyalapot kell kihúznunk a pakliból.

 1. lap: a problémát jelöli. Azt a helyzetet, amelyben vagyunk.
 2. lap: mi az, amit ne tegyünk, és kik ellenzik ügyünket.
 3. lap: amit tenni kell, és a probléma lényege.
 4. lap: mi lesz a végkifejlet, és mi belőle a tapasztalat.

 

█3.

█1.      █2.

█4.

 

A harmadik, amit ismertetek, talán a leggyakrabban használt. (jómagam is így rakom ki, mikor Tarot-ból jósolok.) Sokan ismerik, több neve is van: az Ösvény, Yod keze, Az Út, stb.

Ennél a módszernél 7 lapot kell kirakni az asztalra, a következő sorrendben:

 

 1. lap: a múltat jelöli, a gondok forrását.
 2. lap: a jelent mutatja; azt, hogy áll az ügyünk.
 3. lap: próbálja behatárolni a jövőt, hogy mi várható.
 4. lap: rávilágít a következő tettünkre, hogy mit is kellene cselekednünk.
 5. lap: a barátaink hozzáállását, segítségét / vagy annak hiányát jelöli.
 6. lap: a saját lelki állapotunkat, döntésképességünket mutatja.
 7. lap: az eredményt, a célt mutatja, avagy hogyan sikerül véghez vinni a tervünket.

 

█1.     █7.

 

█2.     █6.

 

█3.     █5.

      █4.

 

A két legfontosabb lap a 4. és a 7.. Ha ezek pozitív jelentéssel bírnak, noha a lelkünk és a jövőnk lapjai kevésbé jók, akkor is biztosan sikerül a tervünk, csak később máshogyan fogunk róla vélekedni.

Ugyanez fordítva is igaz: ha e két helyen negatív csengésű lapok állnak, de máshol pozitívak, akkor az adott tervünk nem fog sikerülni, bármennyire is szeretnénk; de valaminek köszönhetően gyorsan túltesszük magunkat a kudarcon.

 

Megszámlálhatatlan formájú, képvilágú, méretű Tarot-pakli létezik; mindenki ki tudja választani a számára legszebbet, legjobbat. Aki kreatív, akár saját maga is megrajzolhatja a lapokat.

 

By: angel8

Köszöntő
Figyelmeztetés
Az oldal felnőtt tartalommal bír, ezért csak saját felelősségedre böngéssz az irományok között, nehogy megsérüljön a lelked! :)

eligazító

az oldal
Nyitás: 2008. okt.
Admin: angel8
× még több oldal info ×
Böngésző: MF
Mail: katt ide
Buttonom:
[több]

bölcsesség


[Made on a Mac | angel8 © 2006 - 2010]