Útmutató
Lord Alfred Tennyson:
Shalott kisasszonya
(részlet)

S mindazt, mi tükrében lebeg, szövétnekében őrzi meg: gyakran, mikor más szendereg, temetni indult bús sereg tartott Camelotba. S máskor magasban járt a Hold, tükrébe ifjú pár hatolt, „Emészt világom árnya” szólt Shalott kisasszonya.
[tovább]

üzenőfal

On-line lelkek

lélek olvassa a lapot.Boszorkányüldözések

 

Furcsa módon, amikor a keresztény vallás ’megszületett’, tűzzel-vassal üldözték tagjait, mert szektásnak tartották tanaikat. Időszámításunk szerinti 325-ben, Nagy Konstantin császár uralkodása alatt megtartották az első niceai zsinatot, ahol is kimondták a kereszténység létjogosultságát, megalkották dogmáit, elfogadtatták hierarchikus rendszerét, megvitatták a támadható kérdéseit. Kikiáltották a katolicizmust, mint az egy igaz hitet.

Szerzetesrendek alakultak, és ezután téríteni kezdtek. Innentől volt rossz pogánynak lenni. Politikai, és gazdasági okokból 1096-ban elkezdődött a Szentföldért vívott első keresztes hadjárat, amelyet további kettő követett. Mindez az 1300-as évek elejéig tartott.

1215-től (III. Ince pápa nevével fémjelzett) 4. laterániai zsinaton elrendelte az Inkvizíció felállítását. Nem kevés visszaélésre adott alkalmat, hogy a gyanúsítottaknak kellett az ártatlanságukat bebizonyítani, s nem a vádlónak a vádlott bűnösségét. Nem létezett ártatlanság, ha vádlottról volt szó.

A Pápai Állam nem tolerálta az eretnekséget: a XII. századtól üldözte a kathar, albigens, és valdens mozgalmakat.

1307. október 13-án IV. (Szép Fülöp) és V. Kelemen pápa letartóztatja az összes templomos lovagot, és máglyahalálra ítéli őket többek között bálványimádás, és fekete mise celebrálása végett. Persze az is közre játszott, hogy ez idő tájt a templomosok gazdagabbak a királynál és a pápánál is – ezért a fő- és jószágvesztés csak kedvez az Egyháznak. (Amúgy ez a 13-a volt az első szerencsétlen péntek. Innen származik a babonásnak nevezett dátum…)

1314. május 19-én kivégzik az utolsó templomos nagymestert, Jacques de Molay-t is.

(Csak zárójelben merem megkérdezni, hogy milyen egyház végezteti ki a másképpen gondolkodó embereket, és egy, a saját egyházukon belül működő rend tagjait, hogy egyéb híres mártírokat ne említsek?)

1484-ben VIII. Ince pápa bullát adott ki a boszorkányság ellen.

1486-ban, mintegy két évvel később Sprenger és Kramer szerzetesek kiadtak egy könyvet (MALLEUS MALEFICARUM), amely a boszorkányvizsgálatról, és üldözésről szól. Egyértelműen leírja, hogy kell lefolytatni egy tárgyalást, hogyan kell kínozni a vádlottat, és milyen halálbüntetéssel lehet sújtani a bűnöst. Továbbá vámpírölő módszereket is bemutat.

1542-ben újabb üldözéshullám vette kezdetét, mert visszahívták az inkvizíció intézményét, de immár Szent Hivatal néven. Az új tanokat volt hivatott „kivizsgálni” – elsősorban a katolikus területeken működött.

1559-ben összeállították az ún. Indexet, a tiltott könyvek jegyzékét, amelyek az egyház szerint károsak a hívekre. Többek között olyan tudósok voltak feltüntetve a listán, mint Kopernikusz és Galilei.

 

Durva becslések szerint a boszorkányüldözés idején (1250-1700 végéig) több mint 10 millió férfit, nőt és gyermeket végeztek ki, vagy kínoztak halálra, gyakran hamis vádak alapján. Természetesen nem volt mind pogány, boszorkány, vagy mágus. Sokaknak pusztán lelketlen volt a szomszédja, és apróságok miatt feljelentette az ártatlant. Másoknak rossz helyen volt a telke, vagy az egyháznak szüksége volt a vagyonára. (Mert hát ugye, aki bűnös lelkű volt, az halált érdemelt, és a vagyona s jószága az egyházra szállt…)

„A hisztérikus gyűlölködés terjedésére és következményeire tökéletes példa a felakasztott salemi boszorkányok esete. A boszorkányüldözés pompás alkalmat kínált egyeseknek, hogy leszámoljanak politikai vagy családi ellenségeikkel…”

Magyarországon leghíresebb a szegedi boszorkányper (1728), ahol 6 férfit és 7 nőt égettek meg a város főterén. Ezután Mária Terézia, majd fia, II. József eltiltotta a városokat hasonló perek lefolytatásától.

 

Az inkvizítorok borzalmasabbnál borzalmasabb kínzásokat találtak ki a vádlottak számára. Gyakran napokon, heteken keresztül éheztették őket, leborotválták a hajukat, víz- vagy tűzpróbának vetették alá a boszorkányokat. A vízpróba abból állt, hogy súlyokat kötöttek az amúgy is megkötözött áldozatra, és belelökték a tóba. Egyes állítások szerint, ha a víz kidobta magából – tehát, ha nem süllyedt el, akkor bűnös -, és kínhalál várt rá. No, de hogyan dobná ki a víz azt, akihez hatalmas súlyok vannak erősítve? Rengetegen fulladtak így vízbe. Ekkor az inkvizítor mosta kezeit, mikor ártatlanul halt meg valaki.

A másik vízpróba ennek pont az ellenkezője. Lesúlyozzák a vádlottat, és a vízbe dobják. Ha fel tud jönni Isten akaratából, akkor ártatlan; ha nem, akkor bűnös. Ezt úgy magyarázták, hogy Isten segíti a bűntelen embereket. (Igen, de a gravitációt is ő találta ki…)

Akik nem haltak meg a vízpróbák alkalmával, azok bizonyára sokkot kaptak az oxigénhiány fellépésével, ezért ha időben ki is húzták őket, öntudatlanul aláírták a beismerő vallomásukat.

A tűzpróba abból állt, hogy a vádlott kezét a lángokba tartották, esetleg valamilyen felizzított vasat fogattak meg vele – hogy összeégjen a tenyere. Ezután egyszerűen bepólyálták, és lepecsételték. Amennyiben záros határidőn belül (általában egy hét) tökéletesen begyógyult a seb, akkor ártatlannak nyilvánították az embereket. Persze, akkoriban nem voltak ilyen remek égéselleni gyógyszerek, és amúgy sem adtak volna a vádlottaknak. Szinte sosem gyógyultak be időre a sebek, így jöhetett a következő tortúra… Ha valakinek mégis eltűnt az égés nyoma, akkor arra gyakran ráfogták, hogy a varázserejével gyógyította meg magát, vagy az ördög segítségét kérte – ezért folytatták a kínzását…

Gyakran meztelenre vetkőztették az asszonyokat, és különös anyajegyeket, sebeket kerestek rajtuk, ami szintén bizonyíték volt a boszorkányságra. A fiatalabb lányokat meg is erőszakolták, akkor mellőzve a tudatot, hogy bűnös, vagy sátánimádó…

A terhes nőket sem kímélték az inkvizícióra felesküdött papok, különösen kegyetlen vallatási módokat találtak ki számukra…

Azok az emberek, akiket megvádoltak, ritka kivétellel szinte mindannyian az életüket áldozták a vallásukért.

 

by: angel8

Köszöntő
Figyelmeztetés
Az oldal felnőtt tartalommal bír, ezért csak saját felelősségedre böngéssz az irományok között, nehogy megsérüljön a lelked! :)

eligazító

az oldal
Nyitás: 2008. okt.
Admin: angel8
× még több oldal info ×
Böngésző: MF
Mail: katt ide
Buttonom:
[több]

bölcsesség


[Made on a Mac | angel8 © 2006 - 2010]