Útmutató
Lord Alfred Tennyson:
Shalott kisasszonya
(részlet)

S mindazt, mi tükrében lebeg, szövétnekében őrzi meg: gyakran, mikor más szendereg, temetni indult bús sereg tartott Camelotba. S máskor magasban járt a Hold, tükrébe ifjú pár hatolt, „Emészt világom árnya” szólt Shalott kisasszonya.
[tovább]

üzenőfal

On-line lelkek

lélek olvassa a lapot.Boszorkányüldözés lett a megromlott házasságból


Boszorkánysággal vádolnak egy zákányszéki édesanyát, elvált férje szerint az asszony furcsa szertartásokat végzett a temetőben, átkokat küldött és gyertyákat égetett. A helyzetet a jegyző is annyira súlyosnak ítélte meg, hogy azonnal intézkedett a gyerekek áthelyezéséről az apához. A döntés után viszont rögtön elfogultságot jelentett be maga ellen, mert az édesapa volt a település előző jegyzője. Az asszony szerint volt férje minden követ megmozgat, hogy a gyerekeket elvegye tőle, átkokat pedig nem küld senkire.

"Néha gyújtok egy gyertyát meg elmegyek jósnőhöz, ez miért fekete mágia?" - értetlenkedett a boszorkánysággal megvádolt Kálmán Andrea, akit zákányszéki otthonában kerestünk fel. A főutcán, a templommal szemben lévő lakásban semmi nem utalt varázslásra, még egy gyertya sem volt elöl - igaz, a szomszédban lakó após szerint menye mindent elpakolt érkezésünk előtt. A családi ház közös telken áll a volt férj szüleinek a házával - a kényszerű közelség jó táptalajt adott a régóta húzódó viszálykodásnak, a családot ismerő helyiek is beszélnek róla, hogy az udvar sokszor veszekedésektől hangos.

"Sosem akartam ide költözni, nem akartam behódolni az apósomnak" - mondta a szegedi születésű 38 éves asszony, aki mostanában állandó vendég a helyi rendőrségen, apósával többször feljelentették egymást, a hangos szóváltások ugyanis gyakran tettlegességig fajultak. Egyik ilyen összetűzés - a rendőrségi iratok szerint - odáig fajult, hogy az asszony lefújta gázspray-vel az őt szorongató apósát, de előfordult harapással véget érő verekedés is. Volt férjének szülei feljelentették azért is, mert szerintük lopni próbált élelmiszer boltjukból.

Az asszony szerint a boszorkányságról szóló vádak a legképtelenebbek a sorban, melyek mind azt a célt szolgálják, hogy őt még a környékről is elűzzék. A temetői szertartást pláne nem érti, azt mondja, egyáltalán nem jár ki a temetőbe.

A ház hátsó felében lévő műhelyben szóba elegyedtünk az asszony apósával is, ő szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a gyerekek érdekét szolgálná, ha a továbbiakban nem az anyjuk nevelné őket.

Kálmán Andrea szerint a tavalyi váláskor volt férjének még nem volt ellenére, hogy a gyerekek nála maradjanak, ezért is érte teljesen váratlanul a jegyző levele, amelyet akkor kapott meg, amikor a gyerekek épp az apjukkal nyaraltak - a vakációról ezért már nem is hozzá, hanem az apósáékhoz ment haza a 11 éves Lilla és a 14 éves Norbert. Szerettük volna megkérdezni a gyerekek édesapját is, de - arra hivatkozva, hogy az ügy még folyamatban van és egyébként sem hisz a sajtóban - nem akart nyilatkozni. A történetről elsőként beszámoló Bors című napilapnak a férfi azt mondta, hogy volt felesége nem beszámítható, elmeorvosi vizsgálatát fogja kérni.

"A kérelem szerint Kálmán Andrea mágikus szertartásokat végez, rendszeresen jóshoz jár, különféle boszorkány rituálékat gyakorol, átkokat küld, gyertyákat éget otthonában" - áll a zákányszéki jegyző július 31-i végzésében, melyben - helyt adva az apa kérelmének - úgy döntött, hogy ideiglenesen elveszi a gyerekeket az elvált asszonytól és volt férjénél helyezi el őket.

Ezekhez hasonló okok feltehetőleg ritkán szerepelnek hivatalos döntésekről szóló iratokban, a jegyző mégis úgy döntött, hogy ezzel "bármilyen visszafordíthatatlan eseményt" megelőzhet - magyarázta utólag Tatár Zoltán jegyző az [origo]-nak. Szerinte a két szülő között annyira elmérgesedett a viszony, hogy megelőző célból szükség volt az intézkedésre, ellenkező esetben még a gyerekek élete és testi épsége is veszélybe kerülhetett volna.

Az általunk megkeresett, az ügyben nem érintett gyermekjogi képviselő szerint komoly, megalapozott okának kell lennie a gyerekek ideiglenes elvételének. A döntést meg kell előznie a gyerekek úgynevezettet védelembe vételének, ami azt jelenti, hogy a gyerekvédelmi szolgálat munkatársai rendszeresen kijárnak ellenőrizni a problémás családot és segítenek házon belül megoldani a nehézségeket.

Végzésében a jegyző egyúttal jelezte azt is, hogy nem várható el tőle az ügy tárgyilagos megítélése, mert az elvált férj volt hivatali elődje, ő volt korábban a jegyző Zákányszéken. Az iratokat ezért továbbította az illetékes gyámhivatalnak, de mivel ott is elfogultságot jelentettek be, a több hivatalt megjárt ügy végül a szolnoki gyámhivatalhoz került, ott megkeresésünkre azt mondták, hogy még nem tudnak érdemi felvilágosítással szolgálni.

Az asszony és ügyvédje szerint a jegyző eljárása többszörösen jogszabálysértő volt, ezért ellene feljelentést tettek. "A jegyző annak ellenére hozott érdemi döntést, hogy megállapította, nem tudja az ügyet elfogulatlanul elbírálni" - mondta Ábrahám László ügyvéd, aki szerint az is szabálytalan volt, hogy a meghozott döntés előtt a jegyző nem hallgatta meg az édesanyát. Valamint szerinte a jegyző figyelmen kívül hagyta - az iratban egyébként megemlített - családgondozói állásfoglalást, miszerint a gondozó nem lát okot sürgető teendők elvégzésére.Forrás: origo.hu, Tiefenthaler Eszter, 2007. 08. 31.

Köszöntő
Figyelmeztetés
Az oldal felnőtt tartalommal bír, ezért csak saját felelősségedre böngéssz az irományok között, nehogy megsérüljön a lelked! :)

eligazító

az oldal
Nyitás: 2008. okt.
Admin: angel8
× még több oldal info ×
Böngésző: MF
Mail: katt ide
Buttonom:
[több]

bölcsesség


[Made on a Mac | angel8 © 2006 - 2010]