Útmutató
Lord Alfred Tennyson:
Shalott kisasszonya
(részlet)

S mindazt, mi tükrében lebeg, szövétnekében őrzi meg: gyakran, mikor más szendereg, temetni indult bús sereg tartott Camelotba. S máskor magasban járt a Hold, tükrébe ifjú pár hatolt, „Emészt világom árnya” szólt Shalott kisasszonya.
[tovább]

üzenőfal

On-line lelkek

lélek olvassa a lapot.Báthory Gábor életéről


Báthory Gábor származási körülményeiről azt tudjuk, hogy édesapjának, Somlyai Báthory Istvánnak Bebek Zsuzsannával kötött házasságából kilenc gyermeke született. A négy első nem élte túl a gyermekéveket; Gábor ötödiknek látta meg a napvilágot. Amikor ő született, a büszke apa szokatlan kedélyességgel az alábbiakat írta be a családi naptárba: "1589. 15. aug. Gábris vitézt ez a nap adta isten ez világra, három és négy óra között." A bejegyzés furcsának tűnhetett a körülötte állóknak. Vajon ki tudhatja, megéri-e egyáltalán az újszülött azt a kort, amikor már joggal vitéznek nevezhetik? Az atyai bizalom ez alkalommal beteljesedett: az újszülött megérte a férfikort. Az atya azonban már nem láthatta felnőtt fiát, és nem olvashatott tőle olyan levelet, amelyik így kezdődött:"Nos Gabriel de Bathor Dei Gratia Princeps Transsylvaniae, Partium Regni Hunariae Dominus et Sicolorum Comes..."[Mi, Báthory Gábor, Isten kegyelméből Erdély fejedelme, Magyarország részeinek ura és a székelyek grófja...]
Köszöntő
Figyelmeztetés
Az oldal felnőtt tartalommal bír, ezért csak saját felelősségedre böngéssz az irományok között, nehogy megsérüljön a lelked! :)

eligazító

az oldal
Nyitás: 2008. okt.
Admin: angel8
× még több oldal info ×
Böngésző: MF
Mail: katt ide
Buttonom:
[több]

bölcsesség


[Made on a Mac | angel8 © 2006 - 2010]