Útmutató
Lord Alfred Tennyson:
Shalott kisasszonya
(részlet)

S mindazt, mi tükrében lebeg, szövétnekében őrzi meg: gyakran, mikor más szendereg, temetni indult bús sereg tartott Camelotba. S máskor magasban járt a Hold, tükrébe ifjú pár hatolt, „Emészt világom árnya” szólt Shalott kisasszonya.
[tovább]

üzenőfal

On-line lelkek

lélek olvassa a lapot.A tetoválásról


"A "tattoo" szó a tahiti "tatu" szóból származik,aminek a jelentése: nyomot hagyni valamin. Egyes állítások szerint a tetoválást már i.e. 1200évvel ezelőtt is használták. A tetoválás mindig fontos szerepet töltött be szertartásokban és a hagyományokban. A borneói asszonyok csipkekesztyűhöz hasonló mintákat viseltek alkarjukon. Ennek egy eladósorban lévő lánynál nagy jelentősége volt,előnyös házasságkötése szempontjából. A csukló és az ujjak körüli tetoválás a hit szerint megvédett a betegségtől. Régen valamely törzshöz, társadalmi osztályhoz, manapság inkább bandákhoz, szervezetekhez tarozást vagy életfelfogást fejez ki. Az ősi hit, hogy a tetoválás viselője magában hordozza az azt ábrázoló állat szellemét. A tigris, cápa és a ragadozó madarak mind a vadságot, a kegyetlenséget szimbolizálják. Az írott történelem szerint a legkorábbi tetoválások Egyiptomban, a nagy piramisok építése idején készültek.

Az arab, perzsa, görög, és krétai kultúrán keresztül jutott el Kínába i.e. 2000 körül. A görögök felderítőik azonosítására és rangjuk jelzésére, a rómaiak pedig bűnözőik és rabszolgáik megjelölésére használták. Az Ainu nép társadalmi rangjuk szerint viselt tetoválást. A Dayak harcosok a levágott fejek számának függvényében viselhettek tetoválásokat. Polinéziában így jelölték a különböző közösségek, családok tagjait és azok rangját. A Polinézek hozták a tetoválás művészetét Új-Zélandra, ahonnan az arctetoválás az u.n. Moko származik, melyet ma is használnak." (Forrás: www.tetovalas.extra.hu)

"Ezt a testfelületi művészetet tabuk és tabuszegések egyaránt jellemzik. Divatidőszakok és és évtizedekig tartó tiltások korai váltogatták egymást. A tetoválást a keresztény középkorban tiltották, majd újjászületett, és a XIX. században virágkorát élte. A látogató nemcsak a történeti fejleményekről, hanem a tetoválás szó titokzatos eredetéről is ismereteket szerez.

Kulturális és történelmi összefüggésben a tetoválás mindig is a társadalmi vagy vallási hovatartozást mutatta, az élet egy-egy újabb szakaszának a kezdetét vagy viselőjének társadalmi helyzetét jelezte. A tűvel a bőrre juttatott jelképek révén jelzik a tetováltak azt is, hogy milyen kultúrkörhöz tartoznak.

Egyes korokban elterjedt volt, hogy ez a "dekoráció" erőszakkal, az illető akarata ellenére került az illető bőrére. Az ókorban például a rómaiak fogságukba került ellenséges harcosokat, rabszolgákat jelöltek meg így, a XX. században pedig a náci Harmadik Birodalom kényszerített embereket arra, hogy az "azonosíthatóság" végett ilyen megalázó megkülönböztető jelzéseket, számokat viseljenek." (Forrás: internet)

A gothok között elterjedt dolog a tetoválás. Elsősorban vallásos, keresztény témájú mintákat (kereszteket, szárnyakat, angyalokat, szenteket, stb.) varratnak magukra, whitchcraft és vampire gothok azonban a pentagrammok, és okkult szimbólukat, esetleg idézeteket. Népszerűek a félig nonfiguratív jelek, és titkos írások, a heartagramm, a fordított pentagramm, a mágikus kelta jelek, a hieroglifák, vagy a démoni szillingumok, kígyók, pókok, egyebek.

Sokan a tetoválást egyfajta érzelem-levezetésnek tartják, minden nagyobb lelki kínt egy-egy tetoválással "küzdenek" le. Ez gyakorlatilag helyettesíti az öncsonkítást, a vagdosást, és akár az öngyilkossági kísérletet. A fájdalom elviselhető, és van idő gondolkodni a múlton és a jövőn, amíg az alkotás elkészül...

A nyúzással, vagy égetéssel történő tetoválást, vagyis inkább testmódosítást csak a nagyon erős idegzetűeknek, és nagy fájdalomtűrő küszöbbel rendelkező embereknek ajánlom. A művi beavatkozás fájdalomcsillapítás nélkül történik.

"Egy ilyen beavatkozás más élmény, mint pl. egy tetoválás megszerzése. Itt az alany szembesül saját testének sebezhető mivoltával, megtapasztalja, hogy bőrét megnyitják és ez egy érzelmi „lavinát” indít el mindenkiben. Vannak akiknek túl ijesztőnek, esetleg túl radikálisnak tűnnek az így kialakított sebek, van aki egy tetoválás vagy egy piercing láttán érez ilyen érzéseket, azonban ez így természetes, hiszen mindenki más úton jut el ahhoz, hogy testét véglegesen megváltoztatva kerüljön közelebb saját magához." (Forrás: www.zagyvai.com)Köszöntő
Figyelmeztetés
Az oldal felnőtt tartalommal bír, ezért csak saját felelősségedre böngéssz az irományok között, nehogy megsérüljön a lelked! :)

eligazító

az oldal
Nyitás: 2008. okt.
Admin: angel8
× még több oldal info ×
Böngésző: MF
Mail: katt ide
Buttonom:
[több]

bölcsesség


[Made on a Mac | angel8 © 2006 - 2010]