Útmutató
Lord Alfred Tennyson:
Shalott kisasszonya
(részlet)

S mindazt, mi tükrében lebeg, szövétnekében őrzi meg: gyakran, mikor más szendereg, temetni indult bús sereg tartott Camelotba. S máskor magasban járt a Hold, tükrébe ifjú pár hatolt, „Emészt világom árnya” szólt Shalott kisasszonya.
[tovább]

üzenőfal

On-line lelkek

lélek olvassa a lapot.Afrodiziákumok
Hasonlóan a mandragórához a ginzenget (Panax giseng C. A. Mey.) is "embergyökérnek" szokták nevezni, alakja miatt. A gizenggyökér(Radix Ginseng) eloállításához minimum 6 év szükséges. Több fajtája ismeretes: a szibériai, indiai, amerikai és a kínai, én inkább ez utóbbit javasolnám eroteljesebb hatása miatt. Egyes vélemények szerint az izmok muködésére, azok energia-felhasználására is kedvezo hatással van, ezért szed sok testépíto és hosszútávfutó ginzenggyökeret. Késlelteti a fáradtságérzetet, sot az endorfin, a "boldogsághormon" termelését is fokozza. Gyógyerejének túlnyomó részét a ginzenoidok okozzák, melyek hatása molekuláris szinten megközelíti a szteroidokét. Érdemes egy hónapos ginzeng kúrát tartani, majd utána egy hónap szünetet. Erosíti az immunrendszert, illetve egész testet tekintet nélkül a kórállapot irányára, ahol kell, erosít, ahol kell, nyugtat, csillapít.

Felhasználása vagy olaj vagy por formájában történhet. Fogyasztása napjában háromszor: ébredéskor, délelott 11 óra körül és este 6 óra körül ajánlott; 12-50 csepp ginzengolaj 1/4 pohár vízben feloldva, vagy 10-35 csepp ginzengkivonat 1/4 pohár vízben feloldva, étkezések elott fél órával fogyasztva. Esetleg 1-3 gyökérpor kapszula 1/4 pohár vízben oldva reggel és délután fogyasztva. A szerelembor néven ismert ital szintén tartalmazz ginzenget. Áztassunk 15 napon keresztül 1 liter vörösborban 30 g fahéjat, 30 g ginzenget és 30 g vaníliát. Az oldatot naponta keverjük meg, majd szurjük le. A kész oldatból a nemi érintkezés elott 4 órával és azalatt ajánlatos egy-egy likoröspohárkával elfogyasztani.

Keleten nagy tisztelet övezi a gyömbért (Zingiber officinale), a mely az ázsiai orvoslásban melegnek számít, vagyis tüzet, forróságot visz a testbe. Ezzel stimulálja a nemi szerveket, ami miatt a szerelmi bájitalok egyik kedvelt összetevoje. A hatóanyagokban gazdag rész a gyökérzet, amely frissen és szárítva egyaránt piacra kerül. Ismert fehér, szürke, és fekete változata, azonban a fehér a gyökértörzs hámozott változata, amit néha a fehérítés miatt mészbe vagy gipszbe áztatnak. Talán mondanom sem kell, hogy a hatóanyagtartalma a fekete vagy szürke gyömbérnek a legmagasabb. Rózsával és korianderrel együtt a leghatékonyabb. Új-Guineában a szárított gyökeret fogamzásgátló-szerként használták. A növény gyökerébol nyert anyag elosegíti, hogy a vér a nemi szervekbe áramoljon, és fokozza a szexuális érzeteket. A gyömbér vérhígító hatású, nem szabad alvadásgátló gyógyszerekkel és aszpirinnel szedni! Az orölt gyökérbol tea fozheto, csak másfél evokanálnyit kell fél liter vízzel leforrázni, majd néhány percig állni hagyni. A gyömbér szárított formában tablettaként, kapszulaként, tinktúraként is kapható.

A sáfrányt (Crocus sativus) Egyiptomban és az ókori Görögországban is eloszeretettel alkalmazták rendkívüli gyógyító hatása miatt. Forró és száraz tulajdonságokkal ruházta fel az iszlám orvoslás. Nemcsak a nemi vágyat növeli, hanem erosíti a méh izmait, illetve menstruációs zavarok ellen is kiváló. Ópium pótlására is alkalmazták, mert olyan illóolajat tartalmaz, amely pszichoaktív és izgató hatású; sajátságos, hosszú orgazmusérzést kelt. Itt is vigyázni kell azonban, mint a gyógynövények alkalmazásánál mindig, hogy nagy mennyiségben mérgezo, magzatelhajtó hatású. A sárga szín egy karotenoidtól, a krocintól származik, emiatt étel-, ruhafestésre is használták. Jellegzetes íze az illóolajoktól és a keseru glükozidtól, a pikrokrocintól származik. A sáfrány igen mérgezo, már néhány grammja is halálos lehet. A sárga krocin hamar felszívódik, és sárgaságszeru tüneteket vált ki. Plinius szerint az elozetesen elfogyasztott sáfrány az etanol "ellenmérge". De itt is igaz, a mennyiségtol függ, hogy gyógyszer, avagy halálos méreg. Ne essünk túlzásokba!Sáfrányos mézes sütemény:

Hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 db tojás, 5 g fahéj, 2 g sáfrány, 1 dkg szódabikarbóna, 5 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj.

A mézet egy zománcozott lábosba mérjük, és hozzákeverünk ugyanannyi mennyiségu porcukrot. Gyakori keverés mellett, gyenge tuzre állítva felforraljuk. A lisztet egy keverotálba szitáljuk, majd ráöntjük a felforrt mézet. Amikor kihult, hozzáadjuk a tojást, orölt fahéjjal és sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadva a szódabikarbónát is, összegyúrjuk és a tésztát alaposan, kidolgozzuk.

Lisztezett deszkára téve kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Váltakozva mindegyik pogácsa közepébe egy-egy mogyoró, illetve tisztított mandulaszemet nyomunk. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva még kb. 30-35 percet pihentetjük és sütobe téve kb. 20 percig sütjük.

Köszöntő
Figyelmeztetés
Az oldal felnőtt tartalommal bír, ezért csak saját felelősségedre böngéssz az irományok között, nehogy megsérüljön a lelked! :)

eligazító

az oldal
Nyitás: 2008. okt.
Admin: angel8
× még több oldal info ×
Böngésző: MF
Mail: katt ide
Buttonom:
[több]

bölcsesség


[Made on a Mac | angel8 © 2006 - 2010]