artegyéb

Melt&Pour szappankészítés

Adott a rám jellemző hülye kíváncsiság, amivel néha a youtube bugyrait bújom, és a mázli, amiért találtam néhány nagyon érdekes és színes szappanöntéssel foglalkozó channelt. Annyira megtetszett az alapfokú kotyvasztás hangulata, hogy vettem öntőformákat, alapszappanokat, színezőket és egy narancs illataromát is, hogy akkor belevágok a bizniszbe és kipróbálom én is.

Előzetesen átolvastam mindent arról, hogy a melt & pour szappanöntés a szappankészítés legegyszerűbb, legkönnyebb eljárása, amikor gyakorlatilag már kész alapszappanokat olvasztunk fel, színezünk, illatosítunk, rétegelünk, keverünk, stb, és ezeket öntjük a szappanformába, hogy 1-2-3-4 nap alatt megkeményedjenek. (Ezen kívül van még a hideg eljárásos és a meleg eljárásos szappanfőzés, de itt már a nátronlúg tömegét nagyon precízen kell kiszámolni, az elegyítésnél védőfelszerelést kell hordani, a szappanosodás több hét, vagy akár egy hónap alatt következhet be.)

A melt & pour eljáráshoz gyakorlatilag csak az előre legyártott alapszappanok szükségesek: én vettem egy csomag fehér és egy csomag átlátszó alapot. Ezeket külön-külön felolvasztottam, az átlátszót szétöntögettem és külön-külön színeztem; aztán ha valamennyire megszilárdult a teteje az öntőformában, akkor ráborítottam a fehér olvadt alapot.

Az első adag elkészítésekor ott vétettem az első hibát, hogy a fehér olvadt alaphoz adtam némi olívaolajat, így nem semleges szaga lett, hanem elég olívás, olajas. (Utólag kellett rájönnöm, hogy nem kedvelem ezt az illatot.) Az olaj ellenére szépen megkeményedett, bár pár napig még hagytam száradni a szabad levegőn, miután kifordítottam a formából, és használni kezdtem volna. A hozzáadott olaj ellenére jól habzik, és nem is fogy olyan gyorsan, mint vártam.

Az első szappanöntő kísérletet sikeresnek jegyeztem fel, így az ebay-ről rendeltem pár szilikon öntőformát, most azokat várom, hogy megérkezzenek.

A második kísérletet tegnap este végeztem. Ugyancsak az Allee-ban, a második emeleten található Kreatív Hobbi boltban vettem a lányoknál borsmentás szappanalap reszeléket, aminek tök jó illata van, és gyakorlatilag a zöld szappanalapot mintha sajtreszelővel lereszelték volna.

Az volt a tervem, hogy olyan szappant készítsek, aminek az egyik oldala (alul) ez a finom, zöld reszelékes, majd erre kerül a fehér alapszappan, amihez Kotányi szárított citromreszeléket adok, hogy egy kissé dörzsis legyen. Egyébként anyagismeret órának is szuper ez a kotyvasztás, mert például kiderült számomra, hogy a citromreszelék kellemes sárga színűre színezi az egész fehér masszát; és mivel nem nyomkodtam le eléggé a zöld reszeléket az öntőforma aljára, így valamennyi felkavarodott, és felúszott a szappan felszínére.

Valóban jó ötlet lesz az idevágó youtube csatornákon is felbukkanó alkoholos spricnit beszerezni, hogy a kiöntött szappan felszínét lefújkáljam, mert elég buborékos maradt és így is szilárdult meg.

Mivel a második adag szappan összesen több kész szappant eredményezett volna, mint a négy darabos kis öntőformám, ezért kitaláltam, hogy inkább egy pici tömbszappant fogok csinálni, amit darabolni kell. Szerencsére a konyhában találtam egy átlátszó műanyag (valaha volt kínai kajás) dobozt, amit anno elmostam, hogy majd növényalátét legyen belőle; de most sikeresen előléptettem szappan öntőformává. Úgy okoskodtam, hogyha a forró kínai levest kibírta, akkor a körülbelül 50 fokos olvadt szappant is ki kell bírnia a műanyagnak. Igazam lett, tök jól bírta a strapát a dobozka.

Ma délelőtt majd kifordítom a formából és három, hosszúkás adagra tudom leszeletelni az új szappanomat.

Fontos, hogy azokat az eszközöket, amiket a kotyvasztáshoz használok, nem használom már a konyhában főzésre, tárolásra sem magamnak, sem a kutyának. (Szóval most már 3 részre szeparálódott a felszerelésem: edény embernek, edény kutyának, edény szappannak.)

Az első kísérlet a múltkor kicsit esetleges volt, mert úgy éreztem, hogy pici a konyhában a munkafelület a projekthez; de tegnap már tudtam, hogy mire számíthatok, és teljesen jól elfértem az asztalon. Tegnap már sikerült fehér szappancsavarkákat is vágnom, ügyesen ráállt a kezem.

Körülbelül még 2-3 alkalom fog arról szólni, hogy anyagismeret jelleggel, kétes kimenetelű végeredményt tudjak produkálni, de utána már valószínűleg lesz annyi előzetes tapasztalatom, hogy valóban szép szappanokat tudjak készíteni.

Ha nincs Piton professzorod, légy a saját magad Piton professzora, és kotyvassz otthon random szappanokat, mert az jó buli!