artvers

Egy magyar lány verse a Marsra megy!

Tegnap óta figyelemmel kísérem Redenczki Fanni versét és annak magyar, szuperszakértő, tudós megítélését a hazai kommentelők által. Ahelyett, hogy annyit írnának ezek a lelkileg megnyomorodottak: “gratulálok”, szinte mindenki inkább azért veri a mellét, hogy ő jobbat írt volna, vagy ez nem is vers, vagy minek küldenek kultúrát a Marsra, stb.

Hát kérem szépen, akkor a tízmillió magyar irodalmár miért nem ragadott tollat és írt a NASA-nak saját, külön bejáratú, sokkal jobb, sokkal szebb, rímelő, dallamos, valóságos babérkoszorút érdemlő haikut???!!! MERT AZ NEM VERS? MERT NEM TUDJÁK, HOGY MI A FASZ AZ A HAIKU? MERT NEM TUDNAK ANGOLUL? MERT NINCS RÁ IDEJÜK? MERT FÖLÖSLEGES CÉDÉRE KIÍRVA A MARSRA KÜLDENI? MERT PENDRIVE-ON JOBB LENNE?

Ilyenkor a legszívesebben az összes fröcsögő kommentelőt addig ütném, amíg egy kis kultúra nem ivódik beléjük. Tényleg azt gondolom, hogy a magyarok néha az egyik legparasztabb nemzet, és ahelyett, hogy büszkék lennének Fanni versére, és arra, hogy valaki egy pillanatra a hazánkra irányította a nemzetközi figyelmet, egyszerűbb leszólni a teljesítményét, hogy ezáltal ne legyen szembetűnő a saját sikertelensége és eredménytelensége. Komolyan dögöljenek meg az ilyenek, de legyen más bajuk is. Mélyen felháborít, hogy egyesek számára tényleg csak az számít, ami a saját, anyagias létfenntartásukhoz nélkülözhetetlen, de ami a még rosszabb, hogy valósággal elvárják ugyanezt a világszemléletet másoktól is.

Mondhatnám, hogy sajnálom, amiért kitört belőlem a kultúraközvetítő állat, de nem! Kurvára írjanak jobbat a fanyalgók, vagy tömjék be a szájukat valamivel és tartsák meg a véleményüket, mert senki sem kíváncsi arra.

Őszintén remélem, hogy ez a hervasztó magyar fogadtatás nem fogja elvenni Fanni kedvét a későbbiekben a versírástól és általában a publikációtól. A kultúra azért kincs, mert sokaknak nem jut belőle.

Forrás: slate.com

Forrás: BorsOnline, Origo, 444.hu